Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-14 18:08:00

Közel egymillió szíriai hagyta el az otthonát december óta

Több mint 800 ezer fő hagyta el otthonát december óta Szíria észak-nyugati térségében, a fegyveres összecsapások miatt. A tömeg a már túlzsúfolt, török határ menti táborok felé halad. A helyzet miatt vasárnap egyeztethet az orosz- és a török külügyminiszter.

Már több mint 370 civil áldozata van a szíriai Idlib térségben zajló konfliktusnak. A harcok elől tömegek próbálnak elmenekülni. „2019. december elseje óta 800 ezer ember - akiknek 80%-a nő és gyerek -, hagyta el otthonát Szíria északnyugati térségében, a légitámadások, és fegyveres összecsapások miatt. A családok északra, a török-szír határon lévő táborok felé haladnak, amelyek már most is túlzsúfoltak. Február 2-9. között, egyetlen hét alatt 140 ezer ember indult útnak” – nyilatkozta az ENSZ Világélelmezési Programjának szóvivője, aki azt is elmondta, a jövőben egész közösségek és települések menekülhetnek a biztonságosabb területek irányába.

A térségben december óta orosz légi támogatással halad előre a szíriai hadsereg, ahol az utolsó lázadó csapatok tartózkodnak. A fegyveres összecsapások egyre közelebb kerülnek a térség határ menti sűrűn lakott területeihez. A konfliktus így közel három millió embert érinthet. Az Egyesült Államok tisztviselői szerint a régió humanitárius katasztrófa szélén áll.

Pénteken Törökország is több tucat ágyút és páncélozott járművet küldött a térségbe a lázadó csapatok támogatására, miután a szíriai hadsereg 13 török katonát ölt meg. A kialakult helyzet miatt vasárnap, a Müncheni Biztonsági Konferencián egyeztethet Oroszország és Törökország külügyminisztere.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink