Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-15 06:20:00

Fordulatot hozhat a következő előválasztás a demokratáknál

Teljes erőbedobással kampányolnak a demokrata elnökjelölt aspiránsok a nevadai előválasztás előtt. Elemzők szerint a következő jelölőgyűlés nagy fordulatokat hozhat, mert az előző két államtól eltérően, Nevada lakossági összetétele jobban reprezentálja a demokrata választókat. A közvélemény-kutatások Bernie Sanders és Joe Biden szoros küzdelmére számítanak.

Alig, hogy véget ért a New Hampshire-i előválasztás, már tovább is utaztak a demokrata párti elnökjelölt aspiránsok, hogy folytassák kampányukat. Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Amy Klobuchar Nevadában próbálják megszólítani a szavazókat.

Javaslatukban milliárdokat különítettünk el a színesbőrű közösség számára, mert tisztában vagyunk azzal, hogy az alacsony jövedelmű és a színesbőrű közösségek vannak kitéve leginkább a környezetszennyezésnek és az abból adódó betegségeknek, mint az asztma. Drasztikusan átalakítjuk az energiarendszert és biztosítjuk, hogy gyermekeink egy egészséges bolygón éljenek majd. – fogalmazott a new hampshire-i előválasztást megnyerő Bernie Sanders.

Elemzők szerint bár az eddigi két előválasztás jelentős volt, nem reprezentálja a demokrata párti szavazók sokszínűségét. Nevadában viszont a lakosság csaknem 30 százaléka latinó és 10 százaléka fekete, így a február 22-ei jelölőgyűlés akár fordulatokat is hozhat. Nem meglepő tehát, hogy a spanyol ajkú választókhoz szólt a mérsékeltebbnek tartott Pete Buttigieg is, az eddigi előválasztások másik éllovasa. A volt polgármester Trump migrációs politikáját bírálta. „A családok szétválasztása tarthatatlan, azonnal lépnünk kell. Hiszem, hogy van út arra is, hogy a 11 millió, dokumentumok nélkül az országunkban tartózkodó menekült is megkapja az állampolgárságot” – mondta Buttigieg.

De a latino és afro-amerikai kisebbségek támogatásában bízik Joe Biden is, aki az eddigi választásokon jelentős kudarcot vallott. Az egykori alelnök Obama miatt különösen népszerű a fekete választók körében, így most elsősorban Dél-Karolinára összpontosít.

Nem szabad elfeledkezni azonban Michael Bloomberg milliárdos kampányáról sem, aki csak március 3-án kerül fel a szavazólapokra. New York egykori polgármestere a nagy államokra koncentrál és sokak szerint fordulatot hozhat.

A közvélemény-kutatások szoros versenyt várnak Joe Biden és Bernie Sanders között Nevadában, a többi jelölt viszont jelentősen lemaradhat mögöttük. Nevadában Iowához hasonlóan jelölőgyűlést tartanak majd, a demokrata párt azonban jelezte, a szavazatok továbbításához ezúttal nem a kudarcba fulladt telefonos applikációt használják majd.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink