Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-08 13:44:00

Merkel lemondatta a keleti tartományok integrálásáért felelős biztosát

Angela Merkel kancellár nyomására lemondott szombaton a német kormánynak a keleti tartományok integrálásáért felelős biztosa a szerdai türingiai miniszterelnök-választás után.

Merkel lemondatta a keleti tartományok integrálásáért felelős biztosát

"Merkel kancellár közölte velem, hogy a továbbiakban nem tölthetem be az új tartományokért felelős biztos tisztségét. Ezért javaslata alapján kérem felmentésemet" - írta Christian Hirte a Twitteren.

A türingiai Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választáson Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa szerezte meg a tisztséget. A döntést a harmadik választási forduló hozta meg. Thomas Kemmerich csak ebben a fordulóban indult. Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt képviselői ebben a fordulóban kihátráltak saját jelöltjük mögül, és valamennyien az FDP-s indulóra szavaztak, aki pártja, a AfD, valamint a CDU támogatása révén egy vokssal megelőzte a Baloldal jelöltjét, Bodo Ramelow ügyvezető kormányfőt.

A váratlan fordulat országszerte megdöbbenést okozott és tiltakozást váltott ki, számos nagyvárosban tüntetéseket tartottak amiatt, hogy az AfD támogatásával választottak miniszterelnököt Türingiában.

Jelentések szerint azonban Christian Hirte - aki a CDU türingiai alelnöke - tüntetőleg üdvözölte Kemmerich megválasztását.

A szövetségi kormánykoalíciót vezető CDU elnökségének pénteki állásfoglalása szerint a helyi törvényhozás feloszlatása nélkül kell stabil viszonyokat teremteni Türingiában. A párt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer felszólította a szociáldemokratákat (SPD) és a Zöldeket, hogy állítsanak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki "nem megosztja, hanem egyesíti a tartományt". A Hirte által betöltött biztosi tisztség a gazdasági minisztérium alá tartozik.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink