Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-30 05:10:00

Netanjahu: Trump történelmet írt

Bejelentette közel-keleti béketervét Donald Trump. Az amerikai elnök két-állami megoldást javasol az izraeli-palesztin konfliktusra, amelyben Jeruzsálem maradna Izrael osztatlan fővárosa, az új palesztin állam fővárosa pedig Kelet-Jeruzsálem lenne.

Netanjahu: Trump történelmet írt

Négy évet kap a palesztin vezetés arra, hogy megmutassa, készen áll arra, hogy Palesztina állammá váljon. Ezt mondta Donald Trump, amikor bejelentette az izraeli-paesztin konfliktus megoldására tett javaslatot.

„Ma Izrael egy hatalmas lépést tett a béke felé” - jelentette ki az amerikai elnök. Elmondta, hogy a céljuk egy olyan önálló palesztin állam létrehozása, ami nem jelent biztonsági kockázatot Izrael számára. A terv szerint Jeruzsálem marad Izrael egységes és osztatlan fővárosa.

„Remélem, hogy a palesztinok elfogadják ezt a tervet és készen állnak arra, hogy Izraellel közösen építsenek egy bővőlködő és békés jövőt”

- jelentette ki Benjamin Netanjahu.

Hozzátette, hogy Donald Trump történelmet írt, azzal, hogy elismerte Izrael történelmi örökségét a korábban Ciszjordániaként emlegetett Júdea és Szamária területén, valamint ezen területek biztonsági szerepét az ország védelmében.

Trump „Béke a Jólétért” nevű terve új alapokat adna a palesztin gazdaságnak és Kelet Jeruzsálemet tenné meg a palesztin állam fővárosának, ahol az Egyesült Államok nagykövetséget nyitna. Jelentős közlekedési és infrastrukturális befektetésekkel új munkahelyeket teremtene, fejlesztené az oktatást, az egészségügyet, és növelné az életszínvonalat.

A palesztin hatóság vezetője, Mahmúd Abbász a palesztinok elleni összeesküvésnek” nevezte az 50 milliárd dolláros befektetéssel járó békejavaslatot.

„Már azelőtt elutasították a javaslatot, hogy látták volna. A helyzet iróniája, hogy folyton azt mondják, állammá akarnak válni. De egy állam nem kiáltja ki a „harag napjait” ha nem kap meg valamit, amit akar”

– hangsúlyozta Jared Kushner, a béketervért felelős fehér házi tanácsadó.

Kedd este több ezer palesztin tüntetett a béketerv ellen Gázában, Ciszjordániában és Jeruzsálemben. A Hamasz iszlamista terrorszervezet bejelentette, hogy „Palesztina fővárosa Jeruzsálem” és nem fogadják el a terület semmilyen felosztását.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink