Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-29 05:51:00

Újabb próbatétel előtt Macron politikája?

Párizsban a márciusi helyhatósági választásokra készülnek, amely újabb próbatétele lehet Emmanuel Macron politikájának. A francia fővárosban már több mint egy éve tartanak a kormány gazdaságpolitikáját ellenző sárgamellényes tüntetések, ráadásul sokan ellenzik Macron nyugdíj-reformját is. A francia elnök ezért heves küzdelemre számíthat.

Újabb próbatétel előtt Macron politikája?

Változásban reménykednek a párizsi lakosok a márciusi önkormányzati választások előtt. A közvélemény-kutatások szerint a főpolgármesteri szék legnagyobb esélyesei a Macron politikájának ellenzői, köztük a jelenlegi szocialista főpolgármester, Anne Hildago, aki 2014 óta vezeti a várost.

Ez erős fejtörést okozhat a francia elnöknek, aki pártjával arra készül, hogy átvegye az irányítást a szocialistáktól, akik csaknem két évtizede vezetik a várost.


„A párizsi embereknek el kell dönteniük, milyen városban akarnak élni az elkövetkező 5-6 évben. A programom központi eleme a környezetvédelem. Azért dolgozom, hogy a városunk minél több ember számára élhető és elérhető legyen”

– fogalmazott a jelenlegi városvezető.

A márciusi polgármester-választások egyik lehetséges befutója Cedric Villani is, aki nézeteivel a párizsiak szerint megújulást hozhat a politikai életbe.

„Nem a pártok közötti fondorlatoskodás révén lehet választást nyerni Párizsban. Az emberek többet akarnak, olyan tervet, amelyre támaszkodni lehet. Én minden erőmmel erre fogok koncentrálni” – mondta Villani, aki szerint a pártok közötti összefogásra van szükség.

 

 

A matematikusból lett politikus, Macron egykori bizalmasa, így indulásával megoszthatja a francia elnök pártjának szavazóit. A párizsi választópolgárok közvetlenül nem szavazhatnak a főpolgármesterre, hanem kerületi listára szavaznak. A főpolgármester személyéről pedig az önkormányzati testület dönt majd.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink