Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-27 20:39:00

Trump derűlátóan nyilatkozott az izraeli-palesztin béketervről

Derűlátóan nyilatkozott Donald Trump amerikai elnök az előterjesztendő izraeli-palesztin béketervről a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott megbeszélése előtt hétfőn a Fehér Házban.

Trump derűlátóan nyilatkozott az izraeli-palesztin béketervről
Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke

Az újságírók előtt az amerikai elnök "barátjának" nevezte Netanjahut, és bejelentette, hogy helyi idő szerint kedden délben hozza nyilvánosságra a régóta ígért béketervet.

Donald Trump kifejtette: úgy gondolja, hogy e tervvel "lesz esély" a béke megteremtésére. "Jó kezdet" - fogalmazott, és reményét fejezte ki, hogy a palesztinok támogatását is sikerül megszerezni ehhez.

"Szerintem végül megkapjuk a palesztinok támogatását" - mondta, s hozzátette, hogy a terv "csak javaslat" Izraelnek és a palesztinoknak.

Anélkül, hogy a terv részleteibe bocsátkozott volna, Trump leszögezte: az "nagyon jó lesz" a palesztinoknak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nélkülük a terv nem lesz végrehajtható. "De nekem ez is rendben van" - mondta. Trump még a múlt héten azt nyilatkozta, hogy "röviden" beszélt a palesztin vezetőkkel a béketervről, és rövid időn belül ismét egyeztet velük. Hétfőn megismételte: a térségben tapasztalható feszültség csökkentését "a palesztinoknak is akarniuk kell, s bár kezdetben nem akarják majd, de a végén igen".

A palesztinokról szólva az elnök kifejtette: "nem élnek jól. Mint tudják, megszüntettük a nekik nyújtott segélyeket, s bár ez olyasmi, ami nem kedvemre való, de mégis megtettem. Szerintem nagyon jó az esély, hogy erre ismét igényt tartanának". A palesztinok "kiváló tárgyalópartnerek" - tette hozzá.

Az amerikai elnök hétfőn először Netanjahu kormányfővel tárgyalt zárt ajtók mögött, majd külön fogadta Benjamin Ganz vezető izraeli ellenzéki politikust, a Kék-Fehér párt elnökét.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink