Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-28 05:10:00

"Félelmetes a hatalmas kihalt város" - helyzetjelentés a koronavírus miatt lezárt kínai városból

"Félelmetes a hatalmas kihalt város" - ezt mondta Híradónknak, egy, a koronavírus miatt lezárt kínai városban élő magyar férfi. Keresztes Zoltán és családja, hetekre elegendő élelmiszerrel várja a fejleményeket.

 

Néhány hete még nyüzsgő metropolisz volt a kínai Vuhan. A hatalmas kelet kínai városban több mint 11 millióan élnek.

Napok óta viszont már ilyen képek érkeznek. Vuhan igazi szellemvárossá vált. Az emberek nem mernek kimozdulni az otthonaikból. Keresztes Zoltán, magyar zeneszerző már 5 és fél éve él a városban. Családjával ők sem mernek kimozdulni, kutyájukat is csak az erkélyre engedik ki.

„Ez teljesen filmes kép, én korábban el sem tudtam volna képzelni, hogy ilyen élményem lesz. Elképesztő félelmetes, tehát az, hogy egy ilyen hatalmas kihalt város, teljesen üres utcák, amik normálisan nagyon zsúfoltak. És hát pláne a kínaiak, mint a hangyák úgy élnek"

– mesélte a magyar zeneszerző.

Azt mondja, a helyiek nagyon fegyelmezettek, nem lehet látni a katonaságot és a rendőrséget sem. A tévében folyamatosan figyelmeztetések mennek, hogy milyen higiéniai intézkedéseket tegyenek az emberek. Minden iskola, hivatal, színház, pláza zárva van.

„Felhalmoztunk élelmiszert, egy jó pár hétre, egy 4-6 hétre, remélem, hogy elég lesz. Ha esetleg annyira rossz lesz a szituáció, hogy nem lesz étel elérhető. De jó hír az, hogy tegnap kinyitottak pár nagy élelmiszer lerakatott"

– mondta Keresztes Zoltán.

A Külügyminisztérium továbbra sem tud magyar fertőzöttről, betegről. Viszont megkeresésünkre azt írták, jelentkezett egy újabb magyar állampolgár a fertőzött kínai tartományból. Vele együtt már 7 kint élő magyarról tudnak, a nagykövetség kapcsolatban áll mindannyiukkal.

Itthon délelőtti sajtóhírek még arról szóltak, hogy a győri kórházban kezelnek egy koronavírus gyanús beteget, a kórház azonban Híradónknak cáfolta az ezzel kapcsolatos információkat.

Közleményük szerint, légúti hurutos tünetekkel valóban bekerült a fertőző osztályára egy beteg, de a tesztek negatívak lettek, kiderült a férfi influenzás.

Budapesten közben a koronavírus terjedése miatt, elhalasztanak egy kínai fesztivált. A szervezők – a Chinatown Budapest és a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület a hétvégére tervezett „Kínai Tavaszünnep”-et mondta le.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink