Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-23 21:30:00

Megtartották Izrael Állam történetének eddigi legnagyobb diplomáciai eseményét

80 évvel ezelőtt a világ hátat fordított a zsidóságnak - ezt mondta Netanjahu izraeli kormányfő a Holokauszt Világfórumon, amelyet a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhelyen rendeztek. Az Auschwitz felszabadításának 75. évfordulóján tartott rendezvényen több mint ötven külföldi méltóság vett részt, köztük Áder János államfő. Ez volt Izrael Állam történetének eddigi legnagyobb diplomáciai eseménye.

Holokauszt Világfórum Auschwitz felszabadításának 75. évfordulóján

 

Szerda este fogadta a külföldi méltóságokat az izraeli elnök, köztük az amerikai képviselőház elnökét, a német államfőt és a francia köztársasági elnököt.

Vlagyimir Putyin külön gépe csütörtökön szállt le Tel-Avivban. ((ATM)) Az izraeli külügyminiszter azt mondta az orosz elnöknek: a zsidó emberek pontosan tudják, hogy ki szabadította fel őket, tudják a történelmi igazságot. Jiszrael Katz az elmúlt időszakban a vészkorszak eseményeivel kapcsolatban kipattant történelmi vitákra utalt.

Putyin később az izraeli kormányfő társaságában emlékművet avatott, amelyet a Leningrád elleni második világháborús ostrom áldozatainak és a védőknek a tiszteletére emeltek. A Holokauszt emlékének szentelt világfórumon az orosz elnök a világtörténelem egyik legsötétebb és legszégyenteljesebb fejezetének nevezte a nácik által elkövetett bűnöket. "Mindannyiunknak felelőssége, hogy a második világháború borzalmas tragédiái ne ismétlődjenek meg" – fejtegette Putyin.

Benjamin Netanjahu pedig arról beszélt: a zsidóságnak meg kell védenie magát, ez a Holokauszt tanulsága. "Egységes és határozott álláspontot kell képviselnünk a világ legantiszemitább rendszere ellen. Az iráni rezsim nyíltan próbál atomfegyvereket fejleszteni és el akarja pusztítani az egyedüli zsidó államot" – jelentette ki Netanjahu.

Macron szerint az antiszemitizmus nem csak a zsidók problémája, hanem mindenkié. "A mai demokráciákban ismét megjelent az erőszakos, brutális antiszemitizmus, és vele együtt a gyűlölet, az intolerancia, a rasszizmus" - mondta a francia államfő.

A fórumon a világ számos vezetője jelen volt, de a lengyel elnök lemondta a részvételt arra hivatkozva, hogy nem tarthatott beszédet az eseményen.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink