Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-22 20:46:00

Kínai koronavírus: egyre több a fertőzés és a halott

"Senki ne utazzon se ki, se be Vuhan városába" – ezt a drámai hangú felhívást intézték a kínai hatóságok a járvány sújtotta, 12 milliós település lakosaihoz. Az új, tüdőgyulladással járó koronavírussal, amely Vuhanból indult ki, már 440 ember fertőződött meg, 17-en meghaltak. Kínában a hétvégén köszönt be a holdújév, amikor milliók kelnek útra, hogy családjukkal töltsék az ünnepet.

 

Szájmaszk és védőruha nélkül senki sem léphet be ennek a vuhani kórháznak a különleges osztályára, ahol az új koronavírus fertőzöttjeit kezelik. A kínai hatóságok ezzel a videóval igyekeznek bizonyítani, hogy urai a helyzetnek, vagyis megfelelő felszereléssel és szakértelemmel kezelik az egyre sokasodó betegeket.

A 12 millió lakosú közép-kínai városban a hatóságok kétségbeesett erőfeszítésekkel igyekeznek elejét venni a nagyobb járványnak, miután kiderült: a vírus emberről emberre is terjed.

Az utcákat fertőtlenítik, a közlekedési csomópontokon pedig ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét. A lázas betegeket karanténba helyezik.

"Szigorú óvintézkedéseket hoztunk a járvány feltartóztatására. Emellett arra kérjük az embereket, hogy ne tartsanak tömegrendezvényeket, és kerüljék a tömeget" – mondta egy illetékes.

A miniszterhelyettes azonban szinte lehetetlent kért.

A hétvégén kezdődik ugyanis a kínai holdújév, amikor több százmillió ember kel útra, hogy a szeretteivel tölthesse az ünnepet. Emiatt akár fel is gyorsulhat a légzési nehézségekkel, köhögéssel, lázzal, súlyosabb esetben pedig tüdőgyulladással járó betegség terjedése.

Közben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent a vírus. Az Egészségügyi Világszervezet szerdán dönthet arról, hogy a járvány miatt globális egészségügyi vészhelyzetet hirdessenek-e.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink