Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-18 18:58:00

Meghiúsult a tűzszünet: Kiújultak a harcok Szíriában

Kiújultak a harcok Szíriában, ahol szakértők szerint meghiúsult a tűzszünet. Kormányerők szerda óta lövik a dzsihadista kormányellenes erők fellegvárának számító Idlíb tartományt, ahol a velük szimpatizáns szervezetek szerint civil áldozatai is vannak a támadásoknak.

Öt civil, köztük három gyerek vesztette életét pénteken a szíriai Idlíbben, a kormányerők légicsapásában, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának tájékoztatása szerint. A szerda óta tartó harcokban 28 civil halt meg, köztük nyolc gyerek. Az elmúlt héten megnövekedtek a légitámadások a tartományban, ahol a szír hadsereg kezdte meg az előretörést. A központ tájékoztatása szerint a harcokban meghalt 58 kormánypárti, és 67 dzsihadista harcos is.

A kiújuló harcok miatt csaknem 350 ezer civil hagyta el az otthonát, és menekült többnyire a török határhoz és Aleppó környékére. A kormányellenes dzsihadista erők fellegvárának számító Idlíb tartományt érő légitámadásról a lázadó erőket támogató Törökország elmondta, hogy ezek a fegyverszünet megsértését jelentik.

”Sajnos ez világos bizonyítéka annak, hogy a szíriai kormány nem tartja magát azokhoz a pontokhoz, amelyekről a fegyverszünetben megállapodtunk.”- jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország évek óta támogatja azokat a dzsihadista lázadó erőket, amelyek el akarják mozdítani Bassár al-Aszad szír elnököt a hatalomból. Azonban mégis beleegyeztek egy Oroszország segítségével megkötött tűzszünetbe. Azonban szemtanúk szerint orosz és szír repülőgépek hajtottak végre légitámadásokt a térségben. Moszkva tagadja, hogy civil célpontokra lőtt volna.

Eközben az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov azzal vádolta meg a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erőket, hogy fizetség fejében szabadon engedik az Iszlám Állam terrorszervezet harcosait. Lavrov hozzátette, hogy a kurd erők ellenőrizte táborokban csaknem 10 ezer dzsihadista harcost tartanak fogva.

Az ENSZ ember jogi szervezetének főbiztosa az erőszakos cselekmények azonnali felfüggesztésére szólított fel, és kijelentette, hogy a legutóbbi tűzszünet nem tudta megvédeni a civil lakosságot.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink