Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-17 16:10:00

Magyar állampolgársága is van annak a német nagykövetnek, aki Kínának kémkedett

Három személy, egy volt német nagykövet, valamint két lobbista ellen folytatnak vizsgálatot Németországban, azzal vádolják őket, hogy hazájukról és az EU-ról szolgáltattak ki információkat Kínának.

A német hatóságok megerősítették a nyomozásról szóló híreket és közölték, Berlinben, Baden-Würtenbergben és Bajorországban, valamint Brüsszelben is átkutattak lakásokat és irodákat. „A három személy közül kettő magáncégek kereskedelmi titkait adta át a kínai kémszervezeteknek, míg a harmadik személy készséget mutatott az együttműködésre” – írja a hvg.hu a kémügyről elsőként beszámoló Der Spiegel-re hivatkozva.

A német magazin értesülései szerint két lobbistát, valamint egy olyan német diplomatát vádolnak, aki több országban tevékenykedett EU-nagykövetként, és Brüsszelben, az EU központjában dolgozott. A diplomata – akit nem vettek még őrizetbe – 2017-ben hagyta ott a diplomata pályát, és egy magáncégnek kezdett dolgozni. A hatóságok szerint ekkor kezdett kémkedni a kínaiaknak, s ő szervezte be a két lobbistát is.

A cseh Hospodárske noviny (HN) szerint Gerhard Sabathilról, a konzervatív CDU tagjáról van szó. A HN szerint Sabathil jó kapcsolatban volt azokkal a párttársaival, akik vezető tisztségeket töltöttek be az Európai Unióban. A Politico szerint a vádlottak tagadják bűnösségüket. Az EUTOP lobbiszervezet  – Sabathil itt helyezkedett el 2017-ben – weboldalán olvasható életrajzból derül ki, hogy a diplomata magyar állampolgárságot is szerzett.

Részletek itt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink