Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-17 17:30:00

"Csődöt mondott" a tűzszünet Szíriában, ismét civileket bombáznak

A felkelők utolsó szíriai fellegvárának számító, északnyugat-szíriai Idlíb tartományban zajló harccselekmények haladéktalan leállítására szólított fel pénteken Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, mivel - mint mondta - a január 12-én életbe lépett, Törökország és Oroszország által is megerősített tűzszünet nem képes biztosítani a civilek védelmét.

Szemtanúk és a felkelők forrásai szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök és a vele szövetséges Oroszország légiereje újfent bombázza a tartományt. Moszkva tagadta, hogy a civillakosságot bombázták volna. "Rettentően sajnálatos, hogy naponta civilek halnak meg levegőből vagy a földről indított rakétáktól" - hangsúlyozta Bachelet.

"Ez a (tűzszüneti) megállapodás, hasonlóan a tavalyi évben kötöttekhez, csődöt vallott a civilek védelmében" - fűzte hozzá a főbiztos. Mint mondta, irodája olyan értesülésekhez jutott, miszerint

január 15-én újraindultak a légicsapások Idlíb ellen, emellett fegyveres csoportok életeket követelő támadásokat indítottak a földön is. "Emberek halnak meg; sokan mindkét oldalon"

- jelentette ki Jeremy Laurence, az ENSZ emberi jogi illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján. Laurence szerint tavaly április vége óta, amikor ismét fellángoltak az ellenségeskedések az úgynevezett idlíbi feszültségmentesítési övezetben, a világszervezet megfigyelői több olyan incidenst igazoltak, amelyek során civileket öltek meg. Számításaik szerint a polgári áldozatok száma ebben az időszakban 1506 volt, közülük 293 nő és 433 gyermek.

Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy

december óta mintegy 350 ezren, főleg nők és gyermekek menekültek el a harcok elől Idlíbből a török határ közelébe.

Idlíb tartomány nagy részét és a környező Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Az északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezetet Oroszország, Törökország és Irán alakította ki egy, az úgynevezett asztanai folyamat keretében 2017 májusában aláírt megállapodást követően. A zónába Szíria más térségeiből családjaikkal együtt áttelepülhettek azok az ellenzékiek, akik nem voltak hajlandók letenni a fegyvert. Az övezethez Idlíb mellett Latakiából, Hamából és Aleppóból is tartoznak területek. Idlíb népessége az utóbbi években 3 millióra duzzadt, miután sokan mások is ide menekültek a korábban országszerte dúló harcok elől.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink