Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-16 12:48:00

Irán belehúzott: nagyobb mennyiségben folyik az urándúsítás

Iránban jelenleg nagyobb mennyiségben dúsítanak uránt, mint az atomprogramról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodás előtt - közölte csütörtökön televíziós beszédében Haszan Róháni elnök.

 

 

"Ma naponta több uránt dúsítunk, mint az atomalku megkötése előtt" - jelentette ki az iráni elnök az IRNA jelentése szerint. Növekedett a nyomás Iránra, de folytatják az urándúsítást - hangsúlyozta Róháni. Mint mondta,

Teherán helyesen döntött, amikor nem lépett ki az atomalkuból. Ha ezt megtette volna, akkor most ENSZ-szankciókat léptetnének életbe vele szemben, megkönnyítve Donald Trump amerikai elnök dolgát

- hangoztatta.

Teherán a hat nagyhatalommal - az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal - 2015-ben megkötött megállapodásban vállalta, hogy korlátozza atomprogramját a gazdaságát súlyosan érintő szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta a megállapodást, és újból bevezette a szankciókat. Irán ezután közölte, hogy fokozatosan visszalép a szerződésben vállalt kötelezettségeitől.    

Miközben a megállapodás 3,67 százalékban állapította meg az urándúsítás felső küszöbét, Irán 4,5 százalékosra emelte a dúsítás fokát. Növelte a szerződésben 202,8 kilogrammban maximalizált dúsított uránkészlet mennyiségét, és meghaladta a nehézvízkészlet 300 tonnában meghatározott felső határát is.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink