Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-15 05:10:00

Harcosok Klubja: Irán a nyugat megosztására játszik?

Az egész világ figyelme az elhúzódó amerikai-iráni konfliktusra irányult, amikor is Donald Trump utasítására kiiktatták Kászim Szulejmánit. Az ügy hátteréről és Irán esetleges atomhatalommá válásáról Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő és Seres László, a Neokohn főszerkesztője volt a Spirit Fm Harcosok Klubja műsorának a vendége.

Harcosok Klubja: Irán a nyugat megosztására játszik?

Kászim Szulejmáni neve mellett titulusként a tábornoktól kezdve a terrorvezéren át sokféle jelző elhangzott a médiában. Kis-Benedek szerint a legpontosabb megfogalmazás az, hogy az az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz egységének vezetője volt, 23 évig volt ennek a szervezetnek a parancsnoka. Téves megállapítás a szakértő szerint az, hogy az iráni hírszerzés vezetője volt, ugyanakkor tudni kell azt, hogy egy igen fontos témáért felelt, nevezetesen az iráni erők külföldi szerepléséért, különböző hálózatok megteremtéséért. Nagy szerepe volt abban, hogy a síita katonai szervezetek eredményesen működjenek, ezeket felkészítette, kiképzéssel ellátta és a bevetésükről is gondoskodott. Az egyik legismertebb ilyen szervezet a Hezbollah, ami jelenleg a szíriai polgárháborúban is komoly szerepet tölt be.

Seres László hangsúlyosabban említette Szulejmáni a titkosszolgálati szerepét, hiszen az al-Kudsz stratégiáját ő alkotta meg, ami tulajdonképpen állam az államban, nagyon komoly hírszerzési apparátussal bír. Német lapok Szulejmáni tevékenységét egy SS és Gestapo közti elit egység vezetéséhez hasonlították.

„Nagyon fontos a szerepéhez tudni azt, hogy nem csak Iránról van szó, legalább négy másik ország tartozott a befolyási övezetéhez, nevezetesen Libanon, Szíria, Irak és Jemen egy része. Irakban nagyon sokan örültek annak, hogy ez a kilövés megtörtént, régóta zajlanak tüntetések a rendszerrel szemben”

- mondta Seres. Seres szerint a nemzetközi terroristahálózati beágyazottsága nagyon fontos volt Szulejmáninak, meg is lepte Daniel Pipes ismert Közel-Kelet kutató állítása, hogy igazából nem egy stratégát, hanem egy végrehajtót öltek meg.

Kis-Benedek szerint az irániakat váratlanul érte az akció, várható volt, hogy az amerikai követség megtámadása miatt lesz valami támadás. A szakértő szerint taktikailag hibátlan akció volt, viszont stratégiailag súlyos hiba volt az amerikaiak részéről, hogy egy ilyen szintű embert kapcsoltak ki.

Arra a kérdésre, hogy az atomalku mennyire volt működőképes, Kis-Benedek József azt válaszolta, hogy alapvetően pozitívnak tartja: legalább három évig készítették elő, Iránt nagyon nehéz volt rávenni arra, hogy atomprogram vonatkozásában feltárja a lapjait. Ezért a biztonsági szakértő alapvetően pozitívnak tartja, hogy sikerült tető alá hozni egy ilyen megállapodást. A kezdeti jelentések azt írják, hogy Irán betartotta azokat a szabályokat, amikben megegyeztek, de nyilván nem lehet száz százalékra mondani.

Seres László szerint a szövetségesek reakció kapcsán aggasztó egyrészt a NATO passzivitása, másrészt Irán kapcsán érlelődik egy komoly európai-amerikai konfliktus, mivel az Európai Unió kizárólag pacifista megközelítésből tud hozzáállni. Iránnak teljesen egyértelmű célja a nyugat megosztása, tudja, hogy az Európai Unió többségének a támogatására számíthat- mondta Seres.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink