Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-14 20:11:00

A török labdarúgás legendás alakja most taxit vezet Washingtonban

Hakan Sükür a török labdarúgás egyik legendás alakja, nem mellesleg ő szerezte a világbajnokságok történetének leggyorsabb gólját. A focista elmenekült hazájából, és most egészen más életet él.

A török labdarúgás legendás alakja most taxit vezet Washingtonban

Hakan Sükür 112 alkalommal öltötte magára a török válogatott mezét, amelyben 51-szer volt eredményes. A 2002-es Dél-Koreában és Japánban megrendezett világbajnokságon ő szerezte pont a házigazda koreaiak ellen a vb-k történetének leggyorsabb gólját, 11 másodperccel a kezdősípszó után. Egy német magazinnak, a Focus beszélt arról, hogy milyen támadásokat kellett átélnie először hazájában, majd az Egyesült Államokban - írja az M4 Sport.

Az egész úgy kezdődött, hogy csatlakozott Erdogan pártjához, de hamarosan csalódottan ki is lépett. Egyik oka a botrányos méreteket öltő korrupció amit tapasztalt. A miniszterelnöknek nem tetszett ez a döntése, hamarosan komoly problémákkal kellett szembesülnie a legendás csatárnak.

Először befagyasztották az összes számláját, majd bebörtönzéssel is megfenyegették, ezért döntött úgy 2015-ben, hogy elmenekül a családjával az Egyesült Államokba. Ezt a lépését többek között azzal is büntették, hogy az édesapja került börtönbe, akit később csak azért engedtek ki, mert kiderült, hogy rákos beteg. A tragédiát tovább fokozza, hogy abban az időszakban már édesanyjánál is diagnosztizáltak daganatot.

 

 

Több ingatlanja volt Törökországban, de nem tudta őket kiadni, mert a bérlők különböző megtorlások áldozatai lettek. Amikor már Amerikában volt, nyitott egy kávézót a feleségével, de gyanús személyek tűntek fel a környékén, és különböző módon megnehezítették a dolgukat – például megfélemlítették a vendégeket, betörték az ablakokat -, ezért nem sokkal a nyitás után be is kellett zárniuk.

„Most kezdek el dolgozni, nincs már semmim, sehol a világon. Erdogan mindent elvett tőlem. Elvette a jogomat a szabadságtól, a véleménynyilvánítástól, hogy kifejezhessem magam, hogy egyáltalán dolgozhassak”

– mondta a 48 éves Hakan Sükür.

„A feleségem boltjának az ablakát hatalmas kövekkel törték be, a gyerekeimet folyamatosan zaklatták az utcán, amint nyilatkoztam valahol, szinte rögtön érkezett egy fenyegetés. Amikor elhagytam az országot, börtönbe zárták az apámat, és mindenemet elkobozták. Nagyon nehéz időszak ez (a hazámban). Mindenki, aki valahogy kötődik hozzám, anyagi problémákkal küzd” – mesélte.

Visszaemlékezett arra az időszakra is, amikor csatlakozott Erdogan pártjához, az Igazság és Fejlődés Pártjához (AKP). Azt mondta, abban az időben Törökország még eleget tett az Európai Unió előírásainak, amiért kapott Európától egy hatalmas pénzügyi támogatást. De ezután Erdogan politikája egyre távolodott Európától és határozottan a Közel-Kelet felé kezdett tolódni, ezért lépett ki ő is a pártból.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink