Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-14 18:32:00

A ’80-as évek óta 500 százalékkal nőtt a felmelegedés üteme

Minden korábbinál melegebbek voltak tavaly az óceánok vizei, a felmelegedésük üteme pedig egyre gyorsul. Erről közöltek tanulmányt kutatók, akik szerint a jelenség újabb bizonyíték a globális felmelegedésre.

Sötét képet festett egy kutatócsoport a Föld jövőjéről egy kínai szaklapban megjelent tanulmányban. Megfigyeléseik szerint az óceánok az elmúlt évtizedben melegebbek voltak, mint korábban bármikor, és egyre gyorsabb ütemben melegednek.

Azt is kimutatták, hogy az emberiség is felelős a jelenségért, amelynek köze van az egyre súlyosabb erdő- és bozóttüzekhez. Az óceánok felmelegedése miatt ugyanis még szélsőségesebbé válik az időjárás. Nagyobb és pusztítóbb viharok lesznek, amelyek nagyobb anyagi károkat okozhatnak.

A felmelegedés a gleccserek és jégsapkák olvadásához vezet. 

2004 és 2010 között 15 milliméterrel nőtt az óceánok vízszintje, 2010 és 2016 között viszont ennek duplájával. A vízszint emelkedése miatt az évszázad végére part menti területek és szigetek tűnhetnek el.

Közben az óceánok savasodnak, ami kihat az ökoszisztémájukra. Sok halfajnak csökken az élettere és így a populációja. Köztük a Némó nyomában című rajzfilmből ismert bohóchalnak is, mivel a korallok is egyre gyorsuló ütemben pusztulnak.

Egy amerikai kutató szerint a 80-as évek vége óta mintegy 500%-kal nőtt a felmelegedés üteme. A tanulmány kínai főszerzője szerint az óceánok elmúlt 25 évben mért hőmérséklet-emelkedése megfelel 3,6 milliárd Hirosimára dobott atombomba felrobbanásának.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink