Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-09 19:11:00

Tévedésből lőhette le Irán az ukrán repülőt

Az iráni légvédelem lőhette le tévedésből az ukrán utasszállító gépet – erről ír a Newsweek pentagoni, továbbá amerikai és iraki hírszerzési forrásokra hivatkozva.

 

 

176 utassal a fedélzetén zuhant le Teherán felett az Ukrajna Nemzetközi Légitársaság - Boeing 737-es típusú repülőgépe még szerda reggel. A tragédia okáról számos találgatás látott napvilágot. Az Al Hadath jordániai hetilap forrásmegjelölés nélkül közölte először azt nem sokkal a katasztrófa után, hogy az iráni légvédelem lőtte le tévedésből a gépet. De ezt akkor még semmilyen más forrás nem erősítette meg, nyugati hírügynökségek sem vették át az újság információit. Később az iráni közlekedési miniszter arról tájékoztatott, hogy a gép hajtóműve kigyulladt és a pilóta elveszítette az irányítást a jármű felett. A bagdadi ukrán nagykövetség először megerősítette az információt, majd levette az erről szóló jelentését a honlapjáról.

Most az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon illetékesei, továbbá amerikai és iraki hírszerzési források állították a Newsweek-nek, hogy egy orosz gyártmányú Tor-M1 föld-levegő rakétával lőhették le az utasszállítót. Valamennyien megerősítették ugyanakkor azt is, hogy mindez véletlenül történhetett, ugyanis a tragédiával egy időben rakéták sorozatát lőtte ki Irán az Irakban állomásozó amerikai és nemzetközi katonai erők ellen. Az akció feltehetően része volt az Irán által bejelentett bosszúhadjáratnak, amit az amerikai dróntámadásban megölt iráni tábornok, Kászim Szulejmáni halála miatt indítottak.

Donald Trump amerikai elnököt a Fehér Házban, egy rendezvényen kérdezték a lezuhant ukrán repülővel kapcsolatban. „Vannak elképzeléseim, de nem akarom megosztani ezeket csak mert mások megteszik” – mondta hozzátéve, „valaki hibázhatott a másik oldalon, de nem a mi részünkről. Semmi köze nincs hozzánk.”

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága nem kommentálta a Newsweek értesüléseit, ahogy a Nemzetbiztonsági Tanács és a Külügyminisztérium sem.

Közben Trump újabb szankciókat jelentett be Irán ellen, amelyek azonnali hatállyal érvénybe léptek. Az amerikai elnök újságíróknak közölte: a Fehér Ház rövid időn belül be is jelenti az új szankciókat, amelyek szerinte a változatlanul érvényben lévő korábbi büntető intézkedésekhez képest is keményebbek lesznek.

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke is megerősítette, hogy Irán lőtte le - de tévedésből az ukrán gépet. Ezzel ő az első hivatalos személy, aki nyíltan megvádolta a perzsa államot. "Számos hírszerzési jelentés szóla arról, hogy az ukrán utasszállítót egy föld-levegő rakétával lőtték le, véletlenül" - jelentette ki, hozzátéve, hogy hiba lenne túl hamar felróni ezt a hibát, vagy végzetes következtéseket levonni ebből.

Irán szerint lehetetlen lelőni a gépet

Ali Abedzadeh, az iráni légügyi hatóság vezetője azonban azt mondta, "tudományos szempontból lehetetlen", hogy a repülőgépet rakétával lőtték volna le. A szóbeszédek, amelyek szerint a gépet rakétatalálat érte volna, "nem logikusak" - állította Abedzadeh a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint. Az iráni illetékes utalta arra, hogy több más repülőgép is volt az iráni légtérben a szerencsétlenség idején - írja az MTI. Tökéletes koordináció van az iráni katonai és polgári légi közlekedési hatóságok között, máskülönben a repülőgépek nem mernének közlekedni a légtérben - tette hozzá. A baleset okainak alapos kivizsgálása folyamatban van az ukrán légitársasággal és a repülőgép gyártójával közösen - mondta.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) előírásai szerint a baleset okainak kezdeti vizsgálatát Irán folytatja le. Ha azonban a vizsgálathoz szükséges hardver és szoftver nem elérhető Iránban, úgy a vizsgálatot egy másik ország végzi el - emlékeztetett Abedzadeh.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink