Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-10 06:01:00

Kritikus a kurdok helyzete Irakban

Ismét rakétákkal támadta Irakot Teherán, amelyek ezúttal a bagdadi amerikai nagykövetség közelében csapódtak be. Közben Mark Esper amerikai védelmi miniszter kijelentette: Washington visszaállította az elrettentés bizonyos szintjét. A Közel-Kelet destabilitásától tartanak a kurd régióban is, melynek központi városát, Erbílt szerda hajnalban érte támadás. Bár Donald Trump és az iráni külügyminiszter békülékenyebb hangot ütöttek meg, a kurdok attól tartanak, a feszültség eszkalálódása esetén két tűz közé kerülhetnek.

Veszélyre figyelmeztető szirénák szólaltak meg a bagdadi Zöld Zónában. Az éjszaka két iráni rakéta csapódott be az amerikai nagykövetség mellett, mindössze egy nappal azután, hogy Teherán 22 ballisztikus rakétát lőtt ki az el-Anbár kormányzóságbeli, valamint az iraki kurdisztáni Erbílben található légibázisokra, hogy megbosszulja az iráni tábornok, Kászim Szulejmáni halálát.

De aggodalomra ad okot az iraki belpolitikai válság is, hiszen a közel 500 ember életét követelő kormányellenes tüntetések lemondásra kényszerítették a miniszterelnököt, így Irakot most ideiglenes kormány vezeti. A Kurd Autonóm Réigó lakosai tartanak a növekvő feszültségtől és arra törekszenek, hogy semlegesek maradjanak.

A régió gazdaságilag is áldozata lehet a konfliktusnak, hiszen költségvetésük Bagdadtól függ. Továbbá Irán és az Egyesült Államok közötti konfliktus veszélyeztetheti a közel-keleti térség biztonságos olajexportját, Kurdisztánt pedig az olajipar dominálja.

Bár Kurdisztán a semlegességre törekszik, Teherán megvádolta Erbílt, hogy szerepet játszott Szulejmáni megölésében. Ezt a kurdok határozottan visszautasítják. Szakértők szerint Irán nem tekinti befejezettnek a konfliktust és a jövőben nagy valószínűséggel síita milíciáin keresztül fogja támadni az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink