Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-03 06:44:00

Vészhelyzetet hirdettek Ausztráliában a bozóttüzek miatt

Vészhelyzetet hirdettek Ausztráliában, Új-Dél-Wales államban a bozóttüzek miatt. A hatóságok akár kényszer-kitelepítéseket is elrendelhetnek. A tüzek, amelyek már 18 halálos áldozatot követeltek, a negyven fok fölötti hőségben és szárazságban egyelőre megállíthatatlanul terjednek.

 

Égő házát videózta egy helyi lakos Új-Dél-Wales államban, aztán egy hirtelen robbanás következett, amely miatt még az okostelefon is majdnem kiesett a kezéből.

A bozóttüzek elől ezrek menekülnek a tengerpartra, köztük helyi lakosok és turisták. Többen a vízben állva keresnek menedéket, de itt sincsenek teljes biztonságban. A sűrű füst miatt elviselhetetlenül rossz a levegő minősége.

A hatóságok egy több száz kilométeres szakaszon elrendelték a kitelepítést. A környéken hosszú kocsisorok alakultak ki, elsősorban a benzinkutaknál és a szupermarketeknél.

"Félelmetes, ami itt folyik. Kifogyott az üzemanyag. Nincs áram. A mobilhálózat is leállt"

– mondta egy helyi lakos a könnyeivel küzdve, miközben a lánya arról beszélt, hogy nem tudnak semmit, ezért össze vannak zavarodva, azt sem tudják, hogy menjenek, vagy maradjanak.

Egy turista pedig arról mesélt, hogy lakókocsijukkal a víz mellett táboroztak le, így bármikor be tudnak ugrani a tengerbe, de a szilveszter éjszaka borzasztó volt.

A tűz oltásába már a hadsereget is bevonták. A katonák visznek segélyeket Victoria állam lakosainak. Hadihajók menthetik ki a szorult helyzetbe került embereket.

A hónapok óta tartó erdőtüzek egyre több halálos áldozatot követelnek. A lángok több millió hektárnyi területet felperzseltek. Porig égett 1200 lakóház is.

A füst elérte a több mint kétezer kilométerre lévő Új-Zélandot is.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink