Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-30 14:29:00

15 évet kapott a Jan Kuciak bérgyilkosainak kifizetője

15 év börtönre ítélték Szlovákiában Andruskó Zoltánt Jan Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásáért. Az ítélet jogerős, mivel Andruskó elfogadta a vádalkut. – írta a bumm.sk információi alapján az index.hu.

A büntetés mértékében a vádalku kapcsán vita volt az ügyészség és a szlovák alkotmánybíróság háromtagú testülete, a szenátus között, mivel a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze az Andruskóval kötött vádalku értelmében eredetileg tíz évet kért volna a vádlottra. A szenátus elnöke, Pamela Záleská azonban 15 év börtönhöz ragaszkodott.

Andruskó ügyét a vádalku miatt külön tárgyalták, a többi vádlott, a felbujtó és a végrehajtók ügyének elbírálása még folyamatban van.

A gyilkosságot Alena Zsuzsová rendelte meg Marian Kočner megbízásából, az ügyész szerint a bűncselekményt Miroslav Marček és Szabó Tamás követte el, Andruskó a pénz átadásánál közvetített.

Ján Kuciakot és barátnőjét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én lőtték le nagymácsédi (Veľká Mača) házukban. A vádirat szerint Marian Kočner bosszúból ölette meg Ján Kuciakot, amiért az újságíró az általa elkövetett gazdasági bűncselekményekről írt a cikkeiben.

atv.hu/index.hu

Ajánlom

További külföldi híreink