Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-29 08:45:00

Arab tavasz, forradalmak, puccsok, szupertájfunok, terrortámadások, királyi mennyegzők

Arab tavasz, forradalmak, puccsok, szupertájfunok, terrortámadások, történelmi pillanatok, királyi mennyegzők. A Reuters összeállította az évtized fényképeit, amelyek egy-egy eseményhez kötődnek. Mi ebből szemléztük a legfontosabbakat a teljesség igénye nélkül.

2010

Egy asszony sétál a romokon Haiti fővárosának, Port-au-Prince-nek az egyik piacán 2010. január 29-én. Több mint 10 nappal korábban, január 12-én ugyanis a szigeten a Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés volt. 300-nál is több holttestet temettek el, és hihetetlen számban kellett ellátni a sérülteket. Legalább másfél millióan váltak föndönfutókká.

fotó: reutersFotó: Reuters

Kormányellenes, úgynevezett vörösinges tüntetől visznek egy sérültet, aki a katonákkal való összetűzésben sérült meg Bangkokban 2010. május 16-án. A demonstrációk Thaiföld fővárosában még tavasszal kezdődtek, amelyben előrehozott választásokat követeltek az utcára vonuló ellenzékiek. Az indulatok azonban elszabadultak, és szinte naponta csaptak össze a tiltakozók és a kormány erőivel. A harcokban több mint 80 ember halt meg, és mire az alábbi kép elkészült a tüntetést leverték.

fotó: reutersFotó: Reuters

XVI. Benedek pápa belép a londoni Lambeth Palotába 2010 szeptember 17-én. A Vatikán feje történelmet írt ezzel a lépésével, mert ő az első katolikus egyházfő, aki betette lábát abba az ikonikus épületbe, amely a Canterbury érsek otthona a 13. század óta.

fotó: reutersFotó: Reuters

2011

Kormányellenes tüntetők ünnepelnek a kairói Tahrir téren, miután Hosni Mubarak egyiptomi elnök lemondott. Ez az arab tavasz első győzelme. Obama elnök úgy kommentálta a történeteket, hogy ezzel a lemondással Mubarak elnök válaszolt az embereknek, akik változást követeltek. Ezzel egy három évtizedes autoriter kormányzás ért véget.

fotó: reutersFotó: Reuters

A Richter-skála szerinti 8.9-s erősségű földrengés Japán keleti partvidékén, a Tóhoku régióbeli Szendai várostól nem messze következett be 2011. március 11-én. A földrengés, amelynél még nem mértek nagyobbat Japánban és az azt követő cunami romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indították el a fukusimai atomerőműben. Három reaktorban teljes zónaolvadás történt. Négy reaktorblokk szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. Több mint 16 ezer ember halt meg a katasztrófában. A helyzet súlyossága miatt a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála szerinti legsúlyosabb, 7-es fokozatba sorolták be.

fotó: reutersFotó: Reuters

Kimondta a boldogító igent Kate Middleton és Vilmos herceg a Westminster apátságban 2011. április 29-én. A televízió élőben közvetítette a hercegi esküvőt, de ezrek gyűltek össze London utcáin is, hogy így vagy úgy, de tanúi legyenek a Buckingham-palota erkélyén elcsattanó hitvesi csóknak.

fotó: reutersFotó: Reuters

Ikonikus kép a Fehér Ház műveleti terméből, ahogy Obama elnök Joe Biden alelnökkel, Hillary Clinton külügyminiszterrel és a nemzetbiztonsági kabinet tagjaival élőben követik Oszama Bin Laden likvidálását 2011. május 11-én. A „Neptun lándzsája" fedőnevű akciót egy kis létszámú kommandóalakulat hajtotta végre, meg nem erősített információk szerint a Navy SEALs-nek, az Amerikai Haditengerészet különleges egységének 25–40 tagja. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás kitervelőjét pakisztáni erődítményében ártalmatlanították, holttestét a támadást követpen a tengerbe dobták.

fotó: reutersFotó: Reuters

Holttestek hevernek mindenfelé a norvég Utoeya szigetén 2011. július 22-én, ahol Anders Behring Breivik rendőregyenruhába öltözve válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. Néhány órával korábban Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel a kormányzati épületek közelében. A két terrortámadásban összesen 77 embert gyilkolt meg. A szélsőséges nézeteket valló Breiviket 21 év börtönre ítélték, ezzel megkapta a Norvégiában kiszabható legmagasabb büntetést.

fotó: reutersFotó: Reuters

Kadhafi-ellenes tüntetők Szirt városa közelében állomásoznak, amely Moammer Kadhafi utolsó bástyája volt. 2011. október 20-án a fegyveres felkelők végül bevették a várost, és nem sokkal később a bukott diktátort tisztázatlan körülmények között megölték.

fotó: reutersFotó: Reuters

2012

London. 2012. augusztus 3. Az ötkarikás játékok Nagy-Britannia fővárosába költözik, a teli holdban pedig megcsillan az olimpia jelképe.

fotó: reutersFotó: Reuters

Légi felvétel a Sandy hurrikán pusztításáról a New York-i Staten Island-en. A hármas erősségű trópusi ciklon 2012. október végén tarolta le a Karibi-térséget és Észak-Amerika keleti partvidékét. Kubában a hurrikán 11 halálos áldozatot követelt. A legsúlyosabban érintett Santiago de Cuba tartományban az első becslések szerint 88 millió dolláros kár keletkezett. Holguín és Guantánamo tartományokban szintén jelentős károk voltak. Haitin 51-en haltak meg a hurrikán következtében, további 15 személy pedig eltűnt. A Bahama-szigeteken egy 66 éves férfi meghalt, amikor a szél lesodorta az erkélyéről. New Yorkban meghalt Artur Kasprzak 28 éves rendőr, mert a vihardagály hirtelen öntötte el a házát és a ház pincéjében megfulladt

fotó: reutersFotó: Reuters

Ők Lynn és Christopher McDonnell. A hétéves Grace McDonnell szülei, akit iskolájában lőtt agyon egy ámokfutó. A vérontásban a kislányon kívül még 19 diákot és 6 felnőttet ölt meg Adam Lanza 2012. december 14-én a Connecticut állambeli Newtownban.

fotó: reutersFotó: Reuters

2013

Légi felvétel a zátonyra futott majd felborult Costa Concordia üdülőhajóról 2013. augusztus 26-án. A tragédia még 2012. január 13-án következett be. A fedélzeten 4229 személy tartózkodott. A hajó a kapitány utasítására erősen megközelítette az olaszországi Giglio szigetét és zátonyra futott. Eközben egy szikla hetven méteres rést vágott a hajótestbe.  A hajó, amelynek nagy részét elárasztotta a víz, jobb oldalára dőlt. Annak ellenére, hogy a part kevesebb mint száz méterre volt, harminckét ember – közöttük a hajón dolgozó magyar Fehér Sándor – az életét vesztette. Az anyagi kárt mintegy egymilliárd dollárra becsülik. A roncsot csak 2014. július 14-én tudták kiemelni.

fotó: reutersFotó: Reuters

Nairobi. Kenya. 2013. szeptember 21. Egy asszony a gyermekével a karján menekül a Westgate plázából, ahol egy fegyveresek tüzet nyitottak a vásárlókra. A támadás okozta káosz három napig tartott, és a végére az épület teljesen összeomlott. Legalább 60-an vesztették életüket.

fotó: reutersFotó: Reuters

Egy szupertájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken 2013. november 11-én. A hatalmas trópusi vihar megközelítőleg 10 ezer embert ölt meg, így ezzel a 9.5 milliós lakosság mintegy egytizede érintett lett a tragédiában valamilyen módon.

fotó: reutersFotó: Reuters

2014

Az Iszlám Állam harcosai ünnepelnek a szíriai Rakka utcáin 2014. június 30-án, miután a dzsihadisták átvették az ellenőrzést a város nagy része felett, és kikiáltották az úgynevezett kalifátusuk fővárosának. Az amerikai szövetséges erők egészen 2017-ig nem tudták visszafoglalni a várost. Az Iszlám Állam három éves fennhatósága alatt ez a terület a legszörnyűbb tettek központjává vált.

fotó: reutersFotó: Reuters

Jazidi menekültek, akik az Iszlám Állam miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat az iraki Sinjar városában. Ezrek tartottak a szíriai határhoz 2014. augusztus 11-én. A dzsihadisták közel 3 ezer jazidit mészárolt le, és több mint félmillió embert tettek földönfutókká.

fotó: reutersFotó: Reuters

2015

Fiatalok hatalmas ceruzákat emelnek a magasba Párizs utcáin. Ezrek vonultak ugyanis az utcákra 2015. január 11-én, hogy kifejezzék szolidaritásukat a négy nappal korábban, a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt vérengzés miatt. A szatirikus hetilap párizsi központját még január 7-én támadta meg két dzsihadista fegyveres,  Saïd és Chérif Kouachi. A vérontásban 12-en haltak meg, és további 11-en megsebesültek.

fotó: reutersFotó: Reuters

Az ikonikus kép a röszkei határnál készült 2015. szeptember 8-án. László Petra operatőr elgáncsolt egy szíriai menekültet a kisfiával a kezében. Később tettéért bocsánatot kért, és visszautasította, hogy rasszista felindulásból követte volna el.

fotó: reutersFotó: Reuters

2015. november 13-án este terrortámadás-sorozatot követtek el előre megtervezett akció keretében Párizs különböző pontjain géppisztollyal felfegyverkezett terroristák, akik ártatlanokra lövöldöztek, és több robbantást hajtottak végre forgalmas helyeken. A legtöbb halálos áldozatot a Bataclan színház elleni támadás követelte, ahol a terroristák túszokat ejtettek, majd a kivonuló rendőrséggel tűzharcba keveredtek. Nyolc támadót megöltek. A beszámolók szerint a terroristák legalább 120 embert gyilkoltak meg, ebből a legtöbbet, 89-et a Bataclan színházban. Ezen kívül több mint kétszázan sérültek meg a támadás során, közülük nyolcvanan súlyosan.

fotó: reutersFotó: Reuters

2016

Az Egészségügyi Világszervezet 2016. február 1-jén világszintű egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika-vírus problémájának megoldására. Dr. Margaret Chan, a WHO főigazgatója szerint a Zika-vírus nagyobb fenyegetést jelenthet a globális egészségügyre, mint a 2014–2015-ben pusztító ebolajárvány, ezért azt a szervezet az ebolával egy kategóriába sorolta. A  f fertőzés terhes nők magzatára különösen veszélyes, súlyos fejlődési rendellenességet, ún. kisfejűséget okoz. Ez a kép 2016. február 11-én készült Brazíliában. A 26 éves Jackeline Vieira de Souza tartja a kezében a négyhónapos kisfiát.

fotó: reutersFotó: Reuters

Az Air Force One Havanna fölött 2016. március 20. Barack Obama családjával érkezett hivatalos látogatásra a kubai fővárosba, ezzel ő az első hivatalban lévő amerikai elnök 90 év után, aki kubai földre lép. A Fehér Ház kommentárja szerint Obama ezzel a tettével a két ország közti kapcsolatot szerette volna javítani.

fotó: reutersFotó: Reuters
 
2016. március 22-én három robbantásos merénylet történt Brüsszelben: kettő a repülőtéren, egy a Maelbeek metróállomáson. A támadásnak 32 fő civil áldozat volt, három elkövető is meghalt. A sebesültek száma kétszáz fölött volt. Két magyar állampolgár – egy kormányalkalmazott és egy helyi cég dolgozója – sebesült meg a merénylet során. A történteket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

fotó: reutersFotó: Reuters
 
2016. július 14-én késő este Nizzában, a híres tengerparti Promenade des Anglais sétányon a Franciaország nemzeti ünnepét ünneplő tömegbe hajtott nagy sebességgel egy bérelt teherautóval a 31 éves tunéziai származású nizzai Mohamed Lahouaiej Bouhlel, aki közben fegyverével a rendőrökre is lőtt. A teherautót végül a rendőrök megállították, a sofőrt pedig lelőtték. A támadást mintegy másfél nappal később az Iszlám Állam vállalta magára.

fotó: reutersFotó: Reuters

Menni vagy maradni? Ez volt a kérdés 2016. június 23-án az Egyesült Királyságban ahol véleménynyilvánító népszavazást tartottak az ország európai uniós tagságáról. A szavazók 51,9 százaléka az Unióból való kilépésre szavazott.

fotó: reutersFotó: Reuters

2016. július 15-én éjszaka katonai járművek lezárták a Boszporusz-hidat. A török hadsereghez tartozó egyik katonai csoport ugyanis hatalomátvételi kísérletet hajtott végre, ám július 16-i hajnali órákban a Reuters jelentése szerint a puccs „összeomlott".

2017

Melissa Cochran amerikai turista is azon sérültek között van, akit elgázolt Khalid Masood a londoni Westminster-hídon 2017. március 22-én. És bár ő túlélte a terrortámadást, férje, akivel 25. házassági évfordulójukat jöttek megünnepelni Európába, belehalt sérüléseibe. A merénylő felhajtott a Westminster híd járdájára, ahol több embert elgázolt, majd a parlament épületéhez hajtott, késsel pedig rátámadt a bejáratnál posztoló rendőrre. A terrortámadásban öten veszítették életüket, köztük a megkéselt rendőr és a merénylő.

fotó: reutersFotó: Reuters

Egy kimerült rohingya menekült 2017. szeptember 11-én, miután áthajózott társaival a Bengáli öblön át Bangladesbe. A Mianmarban kisebbségként számon tartott rohingyák ellen a kormány buddhista nacionalizmusa következtében indultak katonai akciók. Számos alkalommal jelentettek egyenesen tömegmészárlásokat.

fotó: reutersFotó: Reuters

2017. december 6-án Donald Trump amerikai elnök bejelenti, hogy az USA Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet. Az elnök hozzátette, hogy, összhangban a 'Jeruzsálemi Nagykövetség' törvénnyel – amelyet „a kongresszus elsöprő kétpárti többséggel fogadott el és hat hónappal ezelőtt a Szenátus egyhangú szavazással hagyott jóvá" – az Amerikai Külügyminisztérium előkészíti az Amerikai Nagykövetség átköltöztetését Tel Avivból Jeruzsálembe.

fotó: reutersFotó: Reuters

2018

Meghan Markle amerikai színésznő belép a windsori Szent György kápolnába, hogy örök hűséget fogadjon Harry hercegnek 2018. május 19-én.

fotó: reutersFotó: Reuters

Harvey Weinstein érkezik a manhattani bíróságra 2018. május 25-én. A 67 éves film producer szexuális zaklatás és erőszak vádjával néz szembe. Weinstein ügye hívta életre a Times Up és a #MeToo mozgalmat, amelynek célja kiállni azon nők mellett, akiket szexuális zaklatás vagy erőszak ér.

fotó: reutersFotó: Reuters

Egy csirke ára: 14.600.000 bolivar, azaz 2.22 amerikai dollár a caracasi piacon 2018. augusztus 16-án. 2018-ban az átlagos inflációs ráta a szinte felfoghatatlan 80 ezer százalékos szinten volt. Venezuela rendkívüli gazdasági válságba sodródott a szocialista Nicolas Madura kormányzása alatt. De a politikai helyzet sem könnyebb, miután 2019. január 23-án Juan Guaidó, a venezuelai Nemzetgyűlés elnöke ideiglenes államfővé nyilvánította magát.

fotó: reutersFotó: Reuters

2019

2019. április 11-én őrizetbe vették Londonban Julian Assange-ot, a Wikileaks alapítóját, aki az elmúlt hét évet Ecuador nagy-britanniai nagykövetségén töltötte.

fotó: reutersFotó: Reuters

Lángokban áll a Notre-Dame, Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma. Az épületben 2019. április 15-én ütött ki tűz, amelynek következtében teljesen elpusztult neogótikus huszártorony. A katasztrófa okaként a felújítási munkálatokat hozták fel. Május végén a francia szenátus azt is kimondta, hogy a székesegyházat látványra pontosan úgy kell helyreállítani, amilyen a tűz előtt volt.  

fotó: reutersFotó: Reuters

Donald Trump amerikai elnök kezet fog Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben 2019. június 30-án. „Ön az első amerikai elnök, aki átlépi a határt" – jelentette ki Kim percekkel azután, hogy Trump belépett Észak-Koreába. És bár Trump bizakódó volt a találkozót követően, egyelőre nem haladtak előre a tárgyalások Phenjan és Washington között.

fotó: reutersFotó: Reuters

Hatalmas területen ég az Amazonas. A lángoló fákról készült fényképek bejárták a világot rávilágítva a figyelmet arra, hogy mi lesz az eredménye, ha mezőgazdasági területet alakítanak ki az esőerdőkből.

fotó: reutersFotó: Reuters

atv.hu / DailyMail

Ajánlom

További külföldi híreink