Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-28 18:27:00

Iraki tüntetők állították le a kitermelést nasszírijai olajmezőn

Tüntetők törtek be szombaton a dél-iraki Nasszírija városának közelében található olajmezőre, s arra kényszerítették a személyzetet, hogy kapcsolja le a vezérlőállomás áramellátását, ezzel határozatlan időre leállítva a kitermelést - közölték iraki biztonsági és olajipari források.

A létesítményben naponta 90 ezer hordó nyersolajat termelnek ki. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselők szerint a tüntetők azt skandálták, hogy "nincs haza, nincs olaj". Ez az első alkalom, hogy a tiltakozók leállították egy teljes olajmezőn a kitermelést, bár korábban akadályozták már a hozzáférést olajfinomítókhoz és kikötőkhöz.

Irak gazdasága nagyban függ az olajexporttól, amely az ország bevételeinek több mint 90 százalékát biztosítja. Külföldi cégek nincsenek jelen a nasszírijai olajmezőn.

Október 1. óta tömegtüntetések bénítják meg Irakot, a tiltakozók - többségükben fiatalok - az általuk mélységesen korruptnak tekintett, és az irakiak többségét szegénységben tartó politikai elit távozását és független kormányfő kinevezését követelik. A véres tüntetések során eddig több mint 450 ember halt meg.

Barhám Száleh iraki elnök nem volt hajlandó csütörtökön kormányfőnek jelölni az Irán támogatta parlamenti tömörülés emberét, Bászra tartomány kormányzóját, Asszád el-Aidit, s helyette inkább felajánlotta lemondását. Az utcára vonulók ugyanis előre tudatták, hogy elutasítják a bászrai kormányzó jelölését, és független politikust akarnak miniszterelnöknek.

A korábbi kormányfő, Ádil Abdel Mahdi a tüntetések nyomására novemberben lemondott, de ügyvezetőként a helyén maradt. A politikai patthelyzetet azóta sem sikerült feloldani.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink