Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-12 21:42:00

Az amerikai szenátus is határozatban ismerte el az örmények elleni népirtást

Az amerikai képviselőház után csütörtökön a szenátus is határozatban népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen végrehajtott tömegmészárlást.

A döntést a kongresszus felsőháza egyhangú szavazással hozta meg. A határozati javaslat szövege "az örmény népirtás megemlékezésére" szólít fel, és leszögezi, hogy "visszautasítandó minden kísérlet, amely az amerikai kormányt az örmény népirtás tagadásához társítja".

A javaslatot a szenátusban Bob Menendez demokrata párti politikus terjesztette elő, és egyetlen szenátor sem javasolta még módosítani sem.

"Örvendek, hogy akkor fogadtuk el ezt a határozatot, amikor az örmény népirtás egyes túlélői még életben vannak"

- jelentette ki érzelmektől telített hangon Menendez. Az amerikai képviselőház nem egyhangúlag, de 405:11 arányban, elsöprő többséggel szavazta meg október végén az örmény népirtás elismerését kimondó határozatot. Akkor Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözölte, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig elítélte a határozatot. Ankara ugyanis a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmilliónyi örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt. A megszavazott határozat nem törvény, azaz nem kötelező érvényű.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink