Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-06 21:11:00

Több mint félmillió fát ültettek Azerbajdzsánban

Több mint félmillió fát ültettek el pénteken Azerbajdzsánban a 14. századi költő, Imadeddin Naszimi születésének 650. évfordulójára emlékezve és a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozására.

Több mint félmillió fát ültettek Azerbajdzsánban
A kép illusztráció!

Az azeri ökológiai minisztérium szerint 650 ezer fát ültettek országszerte Naszimi emlékére, akinek munkássága kiterjedt az ember és a természet kapcsolatára is.

"A kampány pozitív hatással lesz hazánk további zöldítésére, a klímaváltozás következményeinek csökkentésére és a szén-dioxid-elnyelésre" - olvasható a tárca közleményében.

Indiától Malawiig számos ország indított el tömeges fatelepítési akciókat, de a tudósok arra figyelmeztettek, hogy az ilyen kezdeményezések nem jelentenek csodaszert a globális felmelegedés ellen.

A már létező erdők védelme és a károsodottak helyreállítása a kulcs a klímaváltozás hatásainak korlátozására, a szén-dioxid tárolására - vélekednek környezetvédők.

"Új fák ültetése pénzkidobás, és a mezőgazdasági területek zsugorodását jelenti - hangoztatta Javid Gara, az Ecofront környezetvédelmi csoport alapítója. "Ugyanekkora összegből megerősíthetnénk a már létező erdők védelmét és a károsodottak helyreállítását" - tette hozzá.

Az országban számos helyen több ezer hektárnyi erdőt és bozótost irtottak ki mogyoróültetvények és más mezőgazdasági területek kialakítására" - emlékeztetett.

Egy másik környezetvédő csoport illetékese szerint azonban a fatelepítésnek, különösen a városokban, áldásos hatása van, és az elmúlt években a helyi hatóságok növelték erőfeszítéseiket az erdőirtások megakadályozására.

"Bakuban, a fővárosban olyanök a föld- és klimatikus viszonyok, hogy létfontosságú a zöldterületek növelése" - mondta Islam Mustafayev, a Ruzgar csoport tagja. A városi zöldnövényzet hozzájárul a levegő hűtéséhez, megtisztításához, az üvegházhatású gázok elnyeléséhez és egészséges környezet kialakításához - magyarázta.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink