Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-06 16:12:00

Könnygázzal oszlatták a tömeget Párizsban

Könnygázzal és paprika spray-vel oszlatta a tüntetőket a francia rendőrség,a bejelentett nyugdíjreform elleni tüntetés ugyanis zavargásokba torkollott. Az általános sztrájk második napja tart Franciaországban, több mint 800 ezer résztvevővel, amely miatt több nagyváros közlekedése teljesen megbénult.

Könnygázzal és paprika spray-vel oszlatta a tüntetőket a francia rendőrség, miután csütörtök délután összecsaptak Párizs északi részén. A megmozdulás oka Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformja, amely értelmében több évet kellene dolgozni a nyugdíjhoz, a jelenleg sok különböző csomagból álló rendszert pedig egységessé alakítanák át.

A tüntetések mellett országos sztrájkot is tartanak, amelyhez a tömegközlekedésben dolgozók mellett tanárok, orvosok és rendőrök is csatlakoztak. A Belügyminisztérium szerint csütörtökön országszerte több mint 800 ezer ember vonult az utcára. A várt káosz ugyanakkor elmaradt, mert sokan otthonról dolgoztak vagy szabadságot vettek ki. Pénteken azonban Párizs környékén 350 kilométeres dugó alakult ki.

A legnagyobb szakszervezet vezetője elmondta, elégedett a csütörtöki sztrájkkal, majd hozzátette: „itt az ideje, hogy Macron hallgasson az ellenzékre, és visszavonja a tervezetet”.

De nem mindenki támogatja a demonstrációt: „Ellenzem a sztrájkot, mert szükség van a nyugdíjrendszer megreformálására. Nem fogjuk túlélni, ha nem tesszük meg. Mindenki számára fájdalmas lesz, de ha azt akarjuk, hogy legyen a jövőben nyugdíjunk, ennek a tervezetnek át kell mennie” –mondta egy lakos.

A fő szakszervezetek pénteken dönthetnek a következő akciókról. A sztrájkok várhatóan még több hétig elhúzódhatnak. A kormány viszont nem úgy tűnik, hogy meghátrálna.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink