Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-06 06:49:00

Sztrájk bénította meg Franciaországot, még az Eiffel-torony is bezárt

Leálltak a vonatok és a városi tömegközlekedés. Többfelé zavargások alakultak ki. A dolgozók a kormány tervezett nyugdíj-reformja ellen tiltakoznak. A franciák nagy többsége egyébként egyetért azzal, hogy szükség van a változtatásokra, de nem bíznak abban, hogy sikerül ezeket átvinni.

 

 

A szokásosnál jóval kisebb volt a forgalom a Montparnasse vonatmegállónál reggel Párizsban. Az utasokat plakát figyelmeztette arra, hogy a metróvonalak többsége zárva marad. A tömegközlekedési alkalmazottak a kormány tervezett nyugdíjreformja miatt kezdtek határozatlan idejű sztrájkba. Nem nyitott ki Párizs jelképe, az Eiffel-torony sem a sztrájk miatt.

Sztrájkoltak a tanárok is, emiatt több iskolában tanítási szünet volt.

"Ami ma történik, az jelzi, hogy mekkora a felháborodás. A vasúti társaság dolgozóinak például 55 százaléka sztrájkol. A kormány jobb, ha alaposan megvizsgálja a kérdést"

– fogalmazott az egyik legnagyobb francia szakszervezet vezetője, Philippe Martinez.

Nantes-ban tűzoltók is felvonultak. A rendőrség könnygázt vetett be azok ellen, akik korábban megdobálták az egyenruhásokat.

Emmanuel Macron elnök elképzelései szerint 2025-re alakulna ki az egységes nyugdíjrendszer, amely ma még vállalatonként, illetve szektoronként változik. Emiatt sokan elveszíthetik a kiváltságaikat.

A nyugdíjreform egyébként különösen érzékeny téma Franciaországban. 1995-ben például egy hónapra lebénult az ország a sztrájk és tüntetések miatt. Jacques Chirac akkori államfő végül visszavonta a tervezetét.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink