Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-01 09:36:00

Lemondott az iraki kormányfő, de folytatódnak a tüntetések

Ígéretét betartva benyújtotta lemondását szombaton a parlamentnek Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök - közölte az al-Arabíja pánarab hírtelevízió, amely szerint a kormányfő távozása ellenére is halálos áldozatokat követelő tüntetések voltak az országban.

Lemondott az iraki kormányfő, de folytatódnak a tüntetések

Mahdi pénteken jelentette be: benyújtja a lemondást, hogy a törvényhozás új kormányt választhasson, illetve Irak ne sodródjék erőszakba és káoszba. A parlament vasárnapi rendkívüli ülésén választja meg az utódját.

Mahdit egy éve nevezték ki kormányfőnek az iraki politikai tömbök közti megállapodás révén. Mostani lépését a hetek ót tartó kormányellenes tüntetések után jelentette be, amelyekben eddig 400-nál több ember vesztette életét. Csütörtökön legalább negyvenöt tiltakozó halt meg a dél-iraki Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban. Ez volt a két hónapja kezdődött, erőszakba torkolló tüntetéshullám egyik legvéresebb napja.

Mahdi a televízióban közvetített kabinetülésen kijelentette, hogy utódja megválasztásáig ügyvezető miniszterelnökként fogja ellátni hivatali ügyeit. "Jó dologról van szó, ugyanis mindez azt mutatja, hogy nem vagyunk többé diktatúra, a kormányok pedig lemondanak, ahogy az demokratikus országokban szokás" - hangoztatta a kormányfő.

A tüntetők üdvözölték Mahdi kormányának lemondását, ugyanakkor hangsúlyozták, nem elégednek meg ennyivel. A megmozdulások résztvevői az általuk korruptnak mondott politikai rendszer egészének reformját követelik, mondván:

a mostani rezsim szegénységben tartja őket, és nem enged lehetőséget a társadalmi felemelkedésre. Politikai elemzők szerint Mahdi befolyásos iraki vallási vezetők nyomására nyújtotta be lemondását.

Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja pénteken felszólította a parlamentet, hogy vonja meg a bizalmat a kormánytól a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt, és hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a békés és az erőszakhoz folyamodó tiltakozók között. Önmérsékletre intette a tüntetőket is.

A befolyásos Moktada az-Szadr síita vallási vezető, aki részben támogatja a tüntetők törekvéseit, még péntek este a tiltakozások folytatására szólított fel. A populista Szadr kijelentette, hogy a következő miniszterelnököt népszavazással kellene megválasztani öt jelölt közül.

Mahdi távozása és az ajatollah kérése ellenére Irakban szombaton is folytatódtak az erőszakos tüntetések. Az al-Arabíja hatósági forrásokra hivatkozó híradása szerint legalább két ember meghalt, és 26-an megsebesültek a tüntetéseken. Bagdadban 11 tüntető szerzett sebesüléseket, amikor a rendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy behatoljanak a külföldi nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyt adó "zöld zónába". A rendőrség éles lőszert és könnygázt vetett be ellenük.

A síiták szent városában, a Bagdadtól délre fekvő Nedzsefben két tüntetőt lőttek le, 15-öt pedig megsebesítettek a rendőrök. A tiltakozók felgyújtották a városban található Hakím szentély bejáratát. A rendőrség itt is könnygázt vetett be az oszlatásukra.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink