Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-28 19:40:00

EP: legkésőbb 2050-re meg kellene valósulnia az éghajlat-semlegességnek

Klímaügyi vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament. A testület azt reméli, hogy így nyomást tud gyakorolni az Európai Bizottságra annak érdekében, hogy hatékonyan lépjen fel a klímaváltás ellen.

Éghajlati vészhelyzetet hirdetett az EP

 

Dobrev Klára DK-s EP-képviselő, egyben parlamenti alelnök vezényletével szavazott a testület az éghajlati vészhelyzetről. A jelenlévők jelentős többsége támogatta a határozat elfogadását.

Az állásfoglalás szerint az EP-képviselők elvárják az újonnan felállt Európai Bizottságtól, hogy a jogalkotásban tartsa szem előtt azt a célt, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a másfél fokot.

Az EP szerint legkésőbb 2050-re meg kellene valósulnia az éghajlat-semlegességnek, vagyis legfeljebb annyi üvegházhatást okozó gázt szabadna csak kibocsátani, amennyit a légkör képes elnyelni. A határozat atyja szerint sürgős lépésekre van szükség az éghajlatváltás ellen.

Az EP által hétfőn megválasztott Európai Bizottság elnöke korábban európai zöld New Dealt hirdetett, amelynek célja, hogy 2030-ra legalább ötven százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Több közép-európai ország, köztük Magyarország azonban vonakodik csatlakozni a vállalásokhoz.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink