Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-16 06:20:00

Jelentősen megemelte a gázolaj árát Irán

Jelentősen megemelte a gázolaj árát Irán. Ezzel az amerikai szankciók következtében csökkent export-bevételét próbálja ellensúlyozni a perzsa állam. A kormány szerint a bevételt rászoruló családok segítésére fordítják, a lakosság azonban nem örül az ár-emelkedésnek.

Az emelésre azután volt szükség, hogy Donald Trump tavaly felbontotta az atom-megállapodást, és új szankciókat vezetett be Iránnal szemben. Az amerikaiak azzal indokolták lépésüket, hogy a perzsa állam nem hagyott fel vitatott nukleáris programjával. A szankciók hatására Irán olajexportja majdnem teljesen leállt, a kiesett bevételt pedig más forrásból kell pótolni.


Irán évek óta küzd az gázolaj feketekereskedelmével, mert a világon itt az egyik legalacsonyabb az üzemanyag ára. Előfordult, hogy a szomszédos országokban akár tízszer drágább volt az üzemanyag, így az áremelés erre is megoldást jelenthet.

A teheráni kormány szerint az üzemanyagár növekedéséből származó bevételt 18 millió rászoruló család támogatására fordítják majd. Az iráni polgárok napi 90 millió liter üzemanyagot használnak, így az áremelés nagy bevétel többletet jelent. A lakosok azonban attól tartanak, hogy az üzemanyag ár emelkedésével más termékek ára is emelkedni fog.

"Teheránban, és egész Iránban is minden az üzemanyag árától függ. Ha ma felmegy az üzemanyagár, holnap minden drágulni fog a lakbérrel, a zöldségek, gyümölcsök árával együtt. Mindenre hatással van, ami nagyon rossz. Úgy gondolom az egész társadalmat meg fogja bénítani, főleg a munkásosztályt." – mondta egy helyi lakos.

Irán vezetése már három éve tervezi az emelést, de a közhangulat miatt eddig nem merte meglépni.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink