Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-16 07:30:00

Sokkoló: Víz alatt van Velence - videó

Hiába remélték Velencében, hogy véget érhet a kedd óta tartó árvíz, péntek reggel ismét emelkedni kezdett a vízszint. Az olasz lagúnavárosban a mostaninál magasabb vízállást csak egyszer jegyeztek le, 53 évvel ezelőtt.

Kárpótlást kapnak a velenceiek az elmúlt napok áradásai miatt. Akinek az otthona rongálódott meg, akár 5 ezer eurót is kaphat, akinek üzleti kára keletkezett, az pedig akár négyszer ennyit is.

"Még tart a károk felmérése, de olyan 70 ezer eurónyi lehet a kárunk. Ezer eurónyi élelmiszert dobtunk ki egy elárasztott hűtőből." – mondta egy étteremtulajdonos.

Az iskolák 3. napja vannak zárva, és nem járnak a híres vízibuszok. Bár a lagúnavárosban minden évben vannak áradások, a polgármester szerint ezek a klímaváltozás miatt egyre súlyosabbak.

"Kénytelen vagyok lezárni a Szent Márk teret a helyiek biztonsága érdekében. Már utasítást adtam erre a hatóságoknak." – mondta péntek délelőtt a városvezető.

Csütörtökön többen a vízszint csökkenését remélték, de péntek hajnalban ismét megszólaltak az áradásveszélyt jelző szirénák. A víz kávézókat és ajándékboltokat is elöntött.

"Mindez elkerülhető lett volna a gáttal, de a korrupció miatt nem így történt. Szégyen, mert így bevételektől esünk el, és műkincseket veszítünk el." – mondta ez a nő.

A kormány szükségállapotot hirdetett és 20 millió eurónyi segélyt ígért Velencének. Továbbá azt, hogy felgyorsítják a város védelmét célzó gátrendszer megépítését.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink