Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-13 21:26:00

Trump: "Erdogan régi jó barátom"

A magyar miniszterelnök után most az Egyesült Államok elnökét látogatta meg a török államfő, akit Donald Trump a Fehér Házban fogadott, és barátjának nevezett.

Trump: "Erdogan régi jó barátom"

Erdogan még Washingtonba érkezése előtt azt nyilatkozta, hogy egyetért Donald Trumppal a fennálló vitás kérdések megoldásának fontosságában.

Donald Trump a tárgyalások előtt a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: Észak-Szíriában tűzszünet van, Ankara és a kurdok vezette erők tiszteletben tartják az erre vonatkozó megállapodást. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a Szíriában lévő amerikai haderő biztosította az olajmezők biztonságát. Trump kifejtette:

Erdogan elnökkel megvitatják Ankara orosz fegyvervásárlásait és Törökországnak az F-35-ös amerikai vadászrepülő-programból történt felfüggesztését is.

Törökország Sz-400-as orosz légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról kötött szerződést Moszkvával, júliusban meg is kapta az első szállítmányt, de még nem aktiválta a rendszert.

Washington már korábban is nehezményezte az ügyletet és válaszul befagyasztotta Ankara részvételét az amerikai F-35-ös harcirepülő-programban, vagyis nem ad el a törököknek F-35-ös vadászbombázókat. Az amerikai kormányzat amiatt aggódik, hogy a bombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek, és Washington aggodalmait vasárnap Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó fogalmazta meg ismételten egy televíziós interjúban.

"A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek, és Törökország szankciókat kockáztat vásárlásukkal"

- jelentette ki O'Brien. 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink