Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-09 12:50:00

Be nem jelentett nukleáris anyagokat észleltek Iránban, Washington tiltakozik

Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy milyen vizsgálati eredményre jutott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi iráni látogatása után, valamint felháborítónak és megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy az iráni hatóságok megfélemlítették a NAÜ-küldöttség egyik női tagját, és egy ideig akadályozták abban, hogy elhagyja az országot.

Be nem jelentett nukleáris anyagokat észleltek Iránban, Washington tiltakozik
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter

Az Iráni Atomenergia-hivatal csütörtökön közölte, hogy visszavonta a NAÜ egyik ellenőrének akkreditációját egy múlt heti incidens miatt, amely a natanzi urándúsító létesítmény bejáratánál történt. A NAÜ-tisztségviselők biztonsági ellenőrzése során ugyanis megszólalt a riasztó, mert robbanószernyomokat észlelt nála a műszer. Az ellenőr nem léphetett be a létesítménybe.

A NAÜ kormányzótanácsa csütörtökön megvitatta az esetet, és rövid nyilatkozatot adott ki, miszerint nem fogadja el az irániak beszámolóját, de nem indokolta, hogy miért. Viszont konzultációt ígért Iránnal. A kormányzótanács ezenkívül nyilvánosságra hozta a delegáció általi vizsgálat eredményét.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter péntek este közleményt adott ki, és ebben elítélte Iránt, amiért a NAÜ "be nem jelentett nukleáris anyagokat észlelt" Iránban, amire szerinte Teheránnak nincs elfogadható magyarázata.

Az akkreditációjától megfosztott ellenőrrel kapcsolatban pedig azt írta Pompeo: "A NAÜ ellenőreinek szabadon kell tudniuk végezni kényes munkájukat. Elfogadhatatlan, hogy az iráni hatóságok egy ideig akadályozták az ellenőrt az ország elhagyásában. Felszólítjuk Iránt, hogy azonnal rendezzen minden vitás kérdést a NAÜ-vel" - tette hozzá a külügyminiszter.

Kazem Garib Abádi, Iránnak a NAÜ-höz akkreditált nagykövete tagadta, hogy feltartóztatták volna a szóban forgó ellenőrt, mint állította, szabadon elhagyhatta az országot annak ellenére, hogy a vizsgálat ellene még tart.    
 
Irán a napokban bejelentette, hogy újrakezdi az urándúsítást a fordói atomlétesítményében. A 2015-ös többhatalmi atomalku legfeljebb 3,67 százalékban állapította meg az urándúsítás felső küszöbét. A NAÜ már augusztus végén arról számolt be, hogy Irán 4,5 százalékosra emelte a dúsítás fokát. Ebből azonban még mindig lehetetlen atomfegyvert előállítani, ahhoz szinte vegytiszta, 90 százalékosan dúsított urániumra lenne szükség.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink