Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-07 17:54:00

"Össze kell szednünk magunkat" - Merkelék visszaszóltak Macronnak

Angela Merkel német kancellár és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyaránt visszautasította Emmanuel Macron francia elnök kijelentését, amely szerint a NATO "agyhalott" lenne.

Merkel a NATO-főtitkárral közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben leszögezte, hogy Macron "drasztikus szavai" nem tükrözik az ő nézeteit a szövetségen belüli együttműködéssel kapcsolatban.

"Úgy vélem, szükségtelen az ilyen túlzás, még akkor is, ha vannak problémák, és össze kell szednünk magunkat"

- hangsúlyozta Merkel. "Macron drasztikus szavakat használt, én nem így látom az együttműködést a NATO-ban. A transzatlanti partnerség nélkülözhetetlen számunkra" - fűzte hozzá. Merkel szerint a katonai szövetség számos területen jól működik.

Stoltenberg szintén elutasította Macron bírálatát, s csatlakozott a német kancellár szemléletéhez.  "A NATO erős" - hangsúlyozta a főtitkár. Macron a brit The Economist című gazdasági lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy jelenleg a NATO agyhalála figyelhető meg, mert nincs semmifajta egyeztetés a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei között.

jens stoltenbergJens Stoltenberg

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyébként a nap folyamán az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány (Körber Stiftung) berlini rendezvényén beszélt arról, hogy a védelmi kiadások - Washington által megkövetelt - növelése Németország érdekét szolgálja.

"Elvárom, hogy a szövetségi partnerek eleget tegyenek kötelezettségeiknek" - mondta Stoltenberg, s emlékeztetetett, hogy a NATO-tagállamok kötelezettséget vállaltak védelmi kiadásaik növelésére.

Stoltenberg hangsúlyozta:

Németországnak és a többi tagországnak nem azért kell többet költenie ilyen célra, hogy ezzel személy szerint neki vagy az Egyesült Államoknak szívességet tegyen, hanem mert ez a saját biztonságuk végett az érdekükben áll. Egyben Berlin vezető szerepét méltatta a NATO-ban.

"Németország több évtizeden át megbízható partnernek bizonyult. Erős Németországra van szükségünk a NATO középpontjában és az európai biztonság szempontjából" - hangoztatta. Rávilágított: Németországnak erős NATO-ra, a NATO-nak pedig erős Németországra van szüksége.

Stoltenberg szót ejtett az Egyesült Államok és a többi NATO-tagállam nézeteltéréseiről is. Kijelentette: nem becsüli alá a problémákat, ugyanakkor amikor a NATO tényleges szerepéről, a kollektív védelemről van szó, a katonai szövetség az utóbbi évekhez képest mára "több tartalmat és lényegi elemet" nyújt.

Rávilágított arra is, hogy a viták ellenére az utóbbi évekhez képest Európa és Észak-Amerika szorosabb együttműködést folytat. "Az Egyesült Államok nem hagyja magára Európát, éppen ellenkezőleg befektet az európai biztonságba, több katonával, infrastruktúrával és hadgyakorlatokkal" - emelte ki Stoltenberg. Donald Trump amerikai elnök  hosszú idő óta  sürgeti az Egyesült Államok szövetségeseinél a védelemre szánt összegek emelését.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink