Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-07 19:25:00

Irán visszavonta egy NAÜ-ellenőr akkreditációját

Teherán visszavonta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyik ellenőrének akkreditációját egy múlt heti incidens miatt - írta az interneten csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében az Iráni Atomenergia-szervezet.

Az incidensre az Irán középső részén található natanzi urándúsító létesítmény bejáratánál került sor. A NAÜ tisztségviselőjénél az ellenőrzés során megszólalt a riasztó, és ez aggodalmat váltott ki, hogy esetleg gyanús termék lehet nála. Az illetékes ezt követően nem léphetett be a létesítménybe. Az Iráni Atomenergia-ügynökség értesítette a történtekről a NAÜ-t, és jelezte, hogy visszavonták az ellenőr akkreditációját, aki már el is hagyta az országot.

Egy későbbi közlemény szerint az ellenőrnél robbanószer nyomokat észleltek nála a műszerek, amelyeket éppen ilyen célból rendszeresítettek a létesítmény bejáratánál. Az ellenőrzést többször is elvégezték, és mindig ugyanazzal az eredménnyel járt.

A további vizsgálatra várva az illető kiment a mosdóba, és utána már nem jeleztek az érzékelők. A mosdót is meg fogják vizsgálni - mondta Bécsben, a NAÜ székhelyén, szervezet 35 fős kormányzótanácsa ülésén Kazem Garib Abádi, Irán megbízottja, aki reményét fejezte ki, hogy az incidens közös elemzése magyarázatot ad majd a történtekre.

A NAÜ vezető testülete csütörtökön megvitatta a fejleményt, és rövid nyilatkozatot adott ki, amelyben egyet nem értését fejezte ki az iráni beszámolóval, de részletekbe nem ment bele. Ezzel együtt konzultációt ígért Iránnal.

Irán a napokban bejelentette, hogy újrakezdi az urándúsítást a fordói atomlétesítményben.

A 2015-ös többhatalmi atomalku legfeljebb 3,67 százalékban állapította meg az urándúsítás felső küszöbét. A NAÜ már augusztus végén arról számolt be, hogy Irán 4,5 százalékosra emelte a dúsítás fokát. Ebből azonban még mindig lehetetlen atomfegyvert előállítani, ahhoz szinte vegytiszta, 90 százalékosan dúsított urániumra lenne szükség.

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta a megállapodást arra hivatkozva, hogy Teherán nem tartja be kötelezettségvállalásait. Az Egyesült Államok a korábban felfüggesztett szankciókat is újra életbe léptette. Egy évvel később az iszlám köztársaság bejelentette, hogy fokozatosan újraindítja az atomalku korlátozta nukleáris tevékenységeit, ha a nemzetközi szerződés többi részese nem ellensúlyozza az amerikai szankciók negatív hatásait.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink