Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-02 13:45:00

A gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Merkel Indiában

Az Indiával való gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Angel Merkel német kancellár szombaton Újdelhiben kétnapos látogatását zárva.

A gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Merkel Indiában

Az indiai-német kereskedelmi kamara tanácskozásán a kancellár rámutatott, hogy német vállalatok beruháznak India infrastruktúrájába és olyan közlekedési projektjeibe, mint például a nagysebességű vasúthálózat kiszélesítése.

Angle Merkel kijelentette, hogy

újra kell indítani az Európai Unió és az India közötti tárgyalásokat a szabadkereskedelmi megállapodásról.

A két fél már folytatott egyeztetéseket, de a 2007-ben indított szabadkereskedelmi tárgyalások 2012-ben kudarcba fulladnak és megszakadtak.

Németország, amely India legnagyobb uniós kereskedelemi partnere, jó ideje szorgalmazza a szabadkereskedelmi megállapodás megkötését. Indiában több mint 1700 német vállalatnak van érdekeltsége, és egy szabadkereskedelmi megállapodás minimalizálhatná a bizonytalanságokat, amelyekkel a német vállalkozók szembesülnek az indiai-német befektetésvédelmi egyezség lejárta, 2016 óta.

Németország főleg gépeket, elektromos technológiát, fém- és vegyipari termékeket, autókat és autóalkatrészeket exportál a dél-ázsiai országba. A kétoldalú kereskedelem értéke tavaly elérte a 18,2 milliárd eurót.

Merkel kancellár kifejtette, hogy lehetőséget lát a nagyobb együttműködésre az egészségügy, a mezőgazdaság, a technológia és a klímaváltozás területén is, de Indiának csökkentenie kell a külföldi befektetéseket visszafogó bürokratikus akadályokat.

Jelezte, hogy a német kormány meg akarja könnyíteni a szakképzett indiai munkavállalók németországi munkavállalását.

A súlyos légszennyezettséggel küzdő indiai fővárosban az együttműködés jó példájaként említette a kancellár, hogy Németország a következő öt évben egymilliárd euró értékben támogat olyan projekteket, amelyek keretében elektromos motorral hajtott autóbuszokat szállítanak indiai városokba dízelüzemű autóbuszok lecserélésére.

Újdelhiben pénteken egészségügyi szükséghelyzetet hirdettek ki a veszélyesen magas légszennyezettség miatt. Bár a fényképeken jól látható volt a várost beborító sűrű szmogfelhő, sem Merkel kancellár, sem a Narendra Modi indiai miniszterelnök nem viselt légzőmaszkot a pénteki ünnepélyes fogadáson.

A több minisztere és népes üzleti delegáció által kísért Merkel és a vendéglátó indiai kormányfő főleg kereskedelmi, befektetési, regionális biztonsági és környezetvédelmi témákról tárgyalt.

Ajánlom

További külföldi híreink