Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-03 14:47:00

Kanye West útja Jézusig

Világhírű rapper és producer, divattervező, botrányhős, hangos Trump-támogató, holott ő maga soha nem szavazott senkire, és bevallása szerint újjászületett keresztény. A Hetek cikke.

Kanye West útja Jézusig

David Letterman a „My next guest need no introduction” című beszélgetős műsorát idén Kanye Westtel nyitotta. És valóban, Kanye (becézve „Yeezy”, „Ye”) nem igényel bemutatást.

Zenei teljesítményét jól mutatja, hogy huszonegyszer kapott Grammy-díjat. A celebhírek iránt fogékonyak leginkább botrányos beszólásairól (savazta már Taylor Swiftet, de George W. Busht is színpadról), reality-sztár feleségéről vagy Donald Trump iránti elköteleződéséről ismerik. Ha valaki látott már tömegeket sorban állni egy-egy cipőbolt előtt, akkor jó eséllyel a Kanye alkotta Yeezy sneakerekről lehetett szó. A Forbes 100 legjobban fizetett sztárja összeállításban harmadik helyen szerepel – csak a legutóbbi pénzügyi évben 150 millió dollárt keresett.

A 42 éves zenész középosztálybeli családból származik – ez későbbi karrierjében akadályt is jelentett, hiszen a rapperek klasszikusan a társadalom alsóbb osztályaiból kerülnek ki, és ezt az életérzést igyekeznek átadni a zenében. Ehhez képest Yeezy lett az első „rózsaszín pólós” rapper, aki az iskolából való kibukásról, GAP-üzletben eltöltött idejéről és más, hétköznapi dolgokról kezdett el énekelni.

A mostani hírverés viszont az új, gospelnek szánt albuma miatt alakult ki körülötte (Jesus is King). Több rajongót és a média nagy részét megdöbbentette, hogy a pár éve még szövegeiben durván trágár Kanye most újjászületéséről és Jézusról beszél. Istennel és a hittel való kapcsolata azonban korántsem újszerű, egész pályáját végigkísérte.

Már az első albumán szerepelt a Jesus Walks című száma, melyet később több átdolgozásban is kiadott.

Karrierje elején azt tanácsolták neki, hogy Istent és a vallási dilemmákat hagyja ki a szövegeiből. Részben ezért írta meg ezt a számot: „Azt mondják, bármiről rappelhetek, kivéve Jézust / Lehet fegyverekről, szexről, hazugságokról, videofelvételekről / De ha Istenről beszélek, nem fogják játszani a számom, huh?”

Kanye Istennel való kapcsolata meglehetősen ellentmondásos volt ezt követően: míg 2007-ben arról énekelt, hogy a mennybe akar jutni, 2013-ban már az I Am a God című számában magát teszi istenné: „Épp most beszéltem Jézussal, kérdi tőlem, mi újság, Yeezus? … Tudom, hogy ő van a csúcson, de én is közel vagyok hozzá.”

Istennel való kapcsolatában a következő fordulatot 2016 és a mentális összeomlása hozta (amire azóta egyfajta kreativitást felszabadító szupererőként utal), amikor is elkezdett újra rendszeresen Bibliát olvasni.

2019-ben Sunday Service néven dicsőítő alkalmakat kezdett el tartani saját birtokán – eleinte az sem volt definiálva, miért gyűlnek össze a zártkörű, meghívásos rendezvényre. Olyan celebek tűntek fel rajta, mint Brad Pitt, Katy Perry, Dave Chappelle és A$AP Rocky. Az első nyilvános Sunday Service-t húsvétkor, a Coachella nevű amerikai zenei fesztiválon tartották. West egyébként ekkorra datálja az igazi megtérését: „Elmentem a rendezvény előtt befesteni a hajam lilára, hogy menjen a szettemhez. Mikor felnéztem és megláttam magam, kérdeztem, hogy mit csinálok? Kinek csinálom ezt az egészet? Teljesen távol éreztem magamat attól a képtől, amit a tükörben láttam. Nem szórakoztatni akarok, hanem Istent szolgálni”– mondta a kilencedik albuma, a Jesus is King megjelenése kapcsán adott interjújában. Az Apple Musicnak adott majd kétórás interjúban beszélt arról, hogyan kell teljesen alárendelnie magát Istennek és hirdetnie az evangéliumot: „Isten edénye vagyok”.

Kanye hittel való kapcsolata az elmúlt időszakban elég hullámzó volt, sokan ezért keresztény körökben szkeptikusak a megtérésének hírével kapcsolatban. Az biztos, hogy Jézus megvallásával rengeteg támadásnak tette ki magát. A média őrült rapper prédikátornak nevezi, hite miatt meghurcolja. Ilyen kritikákat még a legbizarrabb és legmegosztóbb kijelentése után sem kapott.

Teljes cikk a csütörtökön megjelent Hetekben.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink