Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-30 21:41:00

Johnson eltaktikázta magát? Többségbe kerülhetnek a Brexitet ellenző vagy népszavazáspárti erők

A brit EU-tagság megszűnését (Brexit) ellenző választók nem egészen egyharmadának átgondolt taktikai szavazásával elérhető, hogy a decemberi előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon többséget szerezzenek a londoni alsóházban a Brexit-folyamat leállítását, illetve az újabb referendum kiírását pártoló politikai erők - áll a legnagyobb népszavazáspárti brit kampánycsoport szerdán ismertetett tanulmányában.

Johnson eltaktikázta magát? Többségbe kerülhetnek a Brexitet ellenző vagy népszavazáspárti erők
Boris Johnson brit kormányfő

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök kezdeményezésére az alsóház kedd este megszavazta az előrehozott választások kiírását december 12-ére.

Johnson meghirdetett célja a választással a jelenlegi parlamenti patthelyzet feloldása, annak érdekében, hogy a Konzervatív Párt - amelynek nincs többsége az alsóházban - ratifikálni tudja a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

A Best for Britain nevű szervezet azonban - amely azért kampányol, hogy újabb népszavazás révén nyitva maradjon az Egyesült Királyság előtt a további EU-tagság lehetősége - szerdán közölte: modellszámításai szerint ha a bennmaradást pártoló szavazók 30 százaléka hajlandó a választókerületére jellemző erőviszonyoknak megfelelő taktikai szavazásra, a Munkáspárt, a Liberális Demokraták, a Skót Nemzeti Párt (SNP), a Zöldek és a szintén Brexit-ellenes walesi nemzeti párt, a Plaid Cymru együtt négyfős alsóházi többséget érhet el a decemberi választáson.

Számszerűen ez azt jelentené, hogy a Konzervatív Párt 309, a Munkáspárt - a legnagyobb ellenzéki erő - 233, az SNP 52, a Liberális Demokraták 34, a Plaid Cymru 4, a Zöldek egy mandátumot szereznének, vagyis a Brexit-ellenes pártok frakcióinak összlétszáma elérné a 324-et.

A Best for Britain számításai szerint ha a választók 40 százaléka él a taktikai szavazás módszerével, a Brexit-ellenes pártok együttes frakciólétszáma 356 fő, a Konzervatív Párté 277 fő lenne.

Ez azt jelentené, hogy a további brit EU-tagságot, vagy legalábbis az újabb népszavazást szorgalmazó pártok frakcióinak összlétszáma 36-tal haladná meg az abszolút többséghez szükséges minimumot.

A Best for Britain külön online felületet is létrehozott, amelyen a választók postai irányítószámuk beírásával tanácsot kapnak arra, hogy az adott körzetben melyik párt jelöltjére érdemes szavazniuk, ha Brexit-ellenes képviselőt akarnak az alsóházba juttatni.

A szervezet közölte: számításai szerint ha a választók nem alkalmazzák a taktikai szavazás módszerét, a Konzervatív Párt 364 fős frakciót alakíthat a választások után, vagyis kényelmes, 44 fős abszolút többségben kormányozhat.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink