Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-25 14:55:00

Hivatalosan is bejelentették: Nem tudják tartani a Brexit jövő heti határidejét

Az Egyesült Királyság nem tud a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jövő csütörtöki határnapján kilépni az Európai Unióból - mondta pénteken Sajid Javid brit pénzügyminiszter. Ő az első kabinettag, aki nyilvánosan és egyértelműen kijelentette, hogy nem tartható a jövő csütörtöki határidő. Boris Johnson miniszterelnök szerint ugyanakkor még van lehetőség az október 31-i kilépésre, de ez most már az EU-tól függ.

Hivatalosan is bejelentették: Nem tudják tartani a Brexit jövő heti határidejét

Sajid Javid a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a konzervatív párti kormány minden lehetséges lépést megtett annak érdekében, hogy tartani tudja az október 31-i Brexit-határidőt, "elérte azt a Brexit-megállapodást, amelyről mindenki azt mondta, hogy elérhetetlen", és szükség esetére megtette az előkészületeket a megállapodás nélküli Brexitre is.

Javid szerint azonban a parlament és különösen Jeremy Corbyn - a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője - miatt "további bizonytalanság és késlekedés várható".

"El kell fogadnunk, hogy nem tudunk kilépni (az EU-ból) október 31-én, mivel a parlament (a határidő) hosszabbítását kérte, és az EU - bár még nem kaptuk meg válaszát - valószínűleg eleget tesz ennek a kérésnek" - mondta a brit pénzügyminiszter.

Sajid Javid az első kabinettag, aki nyilvánosan és egyértelműen kijelentette, hogy nem tartható a jövő csütörtöki Brexit-határidő.


Boris Johnson múlt szombaton kezdeményezte az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jelenleg még érvényes jövő csütörtöki határnapról 2020. január 31-ig, annak a törvénynek megfelelően, amely megtiltja a megállapodás nélküli kilépést, hacsak az alsóház ezt külön határozatban nem engedélyezi.

Az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak küldött levelét a brit kormányfő nem írta alá, mellékelt viszont még egy levelet és egy magyarázó kísérődokumentumot is, amelyben kifejtette, hogy csak a parlament által alkotott törvényt teljesíti a halasztás kérésével, de valójában károsnak tartaná, ha az EU teljesítené ezt az indítványt.

Johnson pénteken, egy vidéki látogatáson a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "a dolgok jelenlegi állása szerint" az Egyesült Királyság még mindig ki tud lépni az EU-ból jövő csütörtökön, és "ki is kellene lépnie".

Hozzátette ugyanakkor: ez most már azon múlik, hogy az Európai Unió beleegyezik-e a határidő halasztásába.

Az október 31-i kilépést jelenleg törvény rögzíti, de a Downing Street szóvivője pénteki tájékoztatásában közölte, hogy ha az EU engedélyezi a halasztást, a brit kormány az unió által meghatározott új határnapnak megfelelően módosítja a Brexit időpontjáról szóló jogszabályt.

Az Európai Bizottság szóvivője pénteken bejelentette, hogy az unióban maradó országok kormányai megállapodtak a Brexit halasztását célzó brit kérelem jóváhagyásáról, a halasztás hosszáról azonban később döntenek.


Boris Johnson a héten közölte, hogy a patthelyzet feloldása végett előrehozott választások kiírását kezdeményezi december 12-ére. A kormány az indítványt hétfőn terjeszti a londoni alsóház elé vitára és szavazásra.

Az előrehozott választásokhoz a parlamenti mandátum időtartamát öt évben rögzítő brit választási törvény alapján a képviselők kétharmados többségének támogatása kell. A kormányzó Konzervatív Pártnak azonban egyszerű többsége sincs az alsóházban, így az előrehozott választások kiírásához az ellenzék, mindenekelőtt a Munkáspárt támogatására van szüksége.

Jeremy Corbyn közölte, hogy a Munkáspárt akkor hajlandó hozzájárulni a választások kiírásához, ha végképp lekerült a napirendről a megállapodás nélküli Brexit lehetősége, vagyis ha az EU előbb hozzájárul az október 31-i Brexit-határidő halasztásához.

Brit médiaértesülések szerint ugyanakkor az EU a halasztásról szóló hivatalos döntéssel éppen arra vár, hogy mi lesz a választásokról szóló hétfői londoni parlamenti szavazás eredménye.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink