Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-22 20:25:00

Jóváhagyta a Brexit-megállapodás alapelveit az alsóház

Jóváhagyta kedd este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezményről szóló törvénytervezet a ratifikációs folyamat következő szakaszaiba lépjen.

Jóváhagyta a Brexit-megállapodás alapelveit az alsóház

Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak a megállapodásra - írja az MTI.

Ez még korántsem a végszavazás a múlt héten elért megállapodásról, mivel az egyezség ratifikálását célzó törvénytervezetnek az alsóházban és a felső kamarában, a Lordok Házában is több további tárgyalási szakaszt meg kell járnia.

A kedd esti szavazás eredményének különös jelentőséget ad ugyanakkor az, hogy a Brexit-folyamat kezdete óta a londoni alsóház most először szavazott meg egy olyan megállapodást - még ha egyelőre csak elvi szinten is -, amely a kilépési feltételeket rögzíti.

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a tavaly novemberben elért eredeti Brexit-egyezményt, de a képviselők mindháromszor leszavazták az akkori tervezetet.

Az alapelvek megszavazása után azonban abba már nem mentek bele, hogy a törvényt a benyújtástól számítva mindössze három nap alatt vigyék át a törvényhozás alsóházán, ezért az alsóház leszavazta a feltételrendszert rögzítő megállapodás ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt nyilatkozta, a kormány szünetelteti a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás parlamenti ratifikációs folyamatát, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a Brexit halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke bejelentette: konzultációkat kezd a tagállamok vezetőivel az Egyesült Királyság kiválási határidejének 2020. január 31-ig történő esetleges halasztásáról.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink