Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-19 12:10:00

"Stratégiai rémálom" - keményen bírálta Trumpot egy szövetségese

Súlyos stratégiai hiba az amerikai erők kivonása Szíriából, mert felbátorítja az Egyesült Államok ellenségeit, gyengíti fontos szövetségesi kapcsolatait, és csorbítja az amerikaiak biztonságát - írta Mitch McConnell, a washingtoni szenátus republikánus frakciójának vezetője a The Washington Post című lap pénteki számában megjelent publicisztikájában.

"Stratégiai rémálom" - keményen bírálta Trumpot egy szövetségese
Fotó: Reuters

Donald Trump amerikai elnököt sokan bírálták már miatt, hogy Washington hátat fordít a szíriai kurdoknak, akik a háborúban 2016 óta súlyos áldozatokat hoztak az Egyesült Államok szövetségeseként és támogatottjaként. Még neves republikánus politikusoktól is kapott kritikát.

"Az amerikai csapatok kivonása a kurd-török ellenségeskedések kiszélesedésével stratégiai rémálmot jelent országunk számára"

- fogalmazott Mitch McConnell, hozzátéve, hogy "a héten történt események visszavetették az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam és más terroristák elleni küzdelmét".

A szenátor, aki általában határozottan szokta támogatni Donald Trump amerikai elnököt, már korábban is elítélte az amerikai csapatok kivonását. Csaknem két héttel ezelőtt is azt írta: "egy elsietett kivonulásból" Oroszország, Irán és Bassár el-Aszad szíriai elnök húzna hasznot. "Ez megnövelné annak a kockázatát, hogy az Iszlám Állam és más terrorista csoportok újraszerveződjenek". Azt tanácsolta az elnöknek, hogy "éljen az amerikai vezető szereppel".

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink