Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-18 11:48:00

Hiába a tűzszünet, szórványos ágyúzás folyik Északkelet-Szíriában

Szórványos ágyúzás folyt pénteken az északkelet-szíriai Rász el-Ajn településnél, egy nappal azt követően, hogy Törökország és az Egyesült Államok ötnapos tűzszünetben állapodott meg.

Hiába a tűzszünet, szórványos ágyúzás folyik Északkelet-Szíriában

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózat beszámolója szerint a térség péntek reggel tüzérségi és kézi fegyverektől volt hangos, míg más területeken viszonylagos csend volt.

A folytatódó harcok hírét megerősítették a szíriai határ túloldalán, a török Ceylanpinarban, ahol arról számoltak be, hogy Rász el-Ajn egyes részeiből ágyúdörej hallatszott, a területen pedig füstoszlop emelkedett a magasba.

Az OSDH értesülése szerint a török erők a települést lövik, illetve a város kórházát, ahol sok sebesültet látnak el.

Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön azt mondta, hogy Törökország 120 órára felfüggeszti észak-szíriai offenzíváját azért, hogy a szíriai kurd fegyveresek visszavonuljanak a török haderő által kialakítandó úgynevezett "biztonsági övezetből".

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amelynek gerincét az YPG kurd milícia adja, azt közölte, hogy elfogadta a tűzszünetet, ami csütörtök este 22 órakor lépett hatályba. A szervezet reményét fejezte ki, hogy a török haderő tartja magát a megállapodáshoz.

A Reuters jelentésében azt írta, hogy Törökország a tűzszünettel eléri mindazokat a célokat, amelyeket még a hadművelet kezdetekor, október 9-én meghirdetett. Ennek értelmében a török haderő a határ mentén 30 kilométernél szélesebb sávot von ellenőrzése alá Szíriában, miközben az Egyesült Államokkal korábban szövetséges kurd milíciának ki kell onnan vonulnia.

Egyelőre nem világos, hogy az SDF mennyiben tesz eleget a megállapodásban foglaltaknak azon a területen, amelyet korábban felügyelt az Egyesült Államok katonai támogatásával.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő a hadművelet meghirdetésekor azt mondta, a támadás az Iszlám Állam dzsihadista szervezete és az YPG ellen irányul - írja az MTI. Ez utóbbi szervezetet Törökország azzal a törvényen kívül helyezett szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) társítja, amely felkelést folytat a törökországi kurd autonómia kialakításáért. Az Egyesült Államok ugyanakkor az YPG-re támaszkodott, hogy segítsen legyőzni az Iszlám Államot, és most Washingtont az a vád éri, cserben hagyta korábbi szövetségesét.

AI: súlyos jogsértéseket követtek el a törökök és szövetségeseik

Súlyos jogsértéseket követtek el a török katonák és a velük szövetséges szíriai fegyveres csoportok Északkelet-Szíriában végrehajtott hadműveleteik során - foglalt állást pénteki közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A dokumentum szerint a török katonai erők és szövetségeseik, az Ankara által támogatott szíriai fegyveres csoportok felháborító módon figyelmen kívül hagyták a civilek jogait, komoly jogsértéseket, köztük tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el, törvénytelen támadásokban civileket gyilkoltak és sebesítettek meg.

A szervezet október 12. és 16. között 17 embertől, egészségügyi dolgozótól, lakhelyéről elüldözött civilektől, újságírótól, helyi és nemzetközi humanitárius dolgozóktól gyűjtött vallomásokat. Ezzel egy időben videofelvételeket elemeztek és ellenőriztek, továbbá egészségügyi jelentéseket és más dokumentumokat tekintettek át.

Az összegyűjtött értesülések bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az említett erők válogatás nélkül hajtottak végre támadásokat lakott területeken, egy lakóház, egy pékség és egy iskola ellen. Részletek derültek ki arról, hogy a török hadsereg helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) egyik tagszervezetének, az Ahrár as-Sarkíja tagjai hidegvérrel meggyilkoltak egy prominens szíriai-kurd politikusnőt, Hevrin Halafot - közölték.

Az AI szerint az északkelet-szíriai török offenzíva káoszt szabadított a szíriai civilekre, akik ismét otthonaik elhagyására kényszerültek, a válogatás nélküli bombázások, emberrablások, tömeggyilkosságok fenyegetettségében élnek. A török hadsereg és szövetségeseik végtelenül érzéketlen módon figyelmen kívül hagyják a civilek jogait, törvénytelen támadásokat követnek el lakott területek ellen, ahol civileket gyilkoltak és sebesítettek meg - hangoztatta Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára.

A tisztviselő kiemelte, hogy Törökország felelős az általa támogatott, felfegyverzett és irányított szíriai fegyveres csoportok tetteiért. Szabadjára engedte ezeket az erőket, hogy súlyos jogsértéseket kövessenek el az észak-szíriai Afrinban és másutt.

Az AI ismételten felszólította Törökországot, hogy vessen véget a jogsértéseknek, vonja felelősségre az elkövetőket, védje meg az ellenőrzése alá vont területeken a civileket.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink