Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-18 06:52:00

Erdogan megsértődött, de pár napra leállítja a vérfürdőt

Ankarába érkezett Mike Pence amerikai alelnök, hogy tárgyaljon Erdogan török elnökkel, az ország szíriai offenzívájának leállításáról. A találkozó előtti napon a török vezető még azt hangoztatta, hogy nem találkozik sem Pence-szel, sem Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, ám végül átmeneti megállapodás született.

Török kormány-források pedig azt állították, hogy Erdogan nem vette komolyan, sőt egyenesen a papírkosárba dobta Donald Trump egy héttel korábban írt levelét, amelyben az amerikai elnök „megsemmisítő hatású” gazdasági szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben nem állítják le a török offenzívát északkelet Szíriában.

Mike Pence a csütörtöki tárgyalásokon akarja meggyőzni a török elnököt, hogy állítsa le a kurdok elleni hadműveleteit. Az eredmény: a török támadás ötnapos felfüggesztése. A török előretörés ugyanis egy új humanitárius válságot idézett elő, ami 200 ezer civilt kényszerített menekülésre Szíriában, és azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy az Iszlám Állam radikális iszlamista szervezet terroristái szabadulhatnak ki kurd börtönökből.

Donald Trump közvetlenül a török támadás előtt vonta ki az amerikai hadsereget a térségből, akik kiképezték és felfegyverezték a kurd Népvédelmi Egységeket.

Törökország a szíriai kurd fegyvereseket terroristáknak tartja és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezeli, mert állításuk szerint a törökországi függetlenségükért harcoló kurdok szövetségesei. Ezért Ankara egy úgynevezett biztonsági övezetet akar létrehozni az északkelet szíriai határon.

Ajánlom

További külföldi híreink