Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-17 19:15:00

Elszabadult a pokol Katalóniában

Több mint kétszáz ember megsérült, a csütörtökre virradó éjjel Katalónia-szerte tartott függetlenség-párti tüntetéseken, ahol demonstrálók kukákat és autókat gyújtottak fel valamint kövekkel, üveggel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket.

A tüntetéshullám azután kezdődött, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán vezetőt. Őket a 2017 októberén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás, és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt 9-től 13 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélet elleni tiltakozáshoz csatlakozott a függetlenségpárti kormány több tagja és a katalán elnök is, aki újabb függetlenségi népszavazás megrendezését szorgalmazta a barcelonai parlamentben tartott rendkívüli vitanapon: „Minden megtiltott jogot újra gyakorolunk, és minden megkötött szabadságot újra megvédünk. Újra ki kell tennünk a szavazó-urnákat, és élnünk kell az önrendelkezési jogunkkal.”- jelentette ki Quim Torra.

Az elnök és a zendülés miatt elítélt kilenc katalán vezető is elutasította a tüntetéseken megnyilvánuló erőszakot, és a békés demonstrációra buzdítottak.

Ajánlom

További külföldi híreink