Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-15 19:00:00

Legalább két újságíró meghalt a szíriai török offenzíva következtében

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet közleménye szerint a halottak a Hawar News (ANHA) kurd hírügynökség és a Cira TV svéd-kurd hírtelevízió tudósítói voltak.

Legalább két újságíró meghalt a szíriai török offenzíva következtében

A sajtó munkatársai egy civil autókonvoj ellen elkövetett légicsapásban vesztették életüket vasárnap, és rajtuk kívül legalább nyolc másik újságíró is megsebesült. Az RSF élesen elítélte a történteket, és felszólította Törökországot, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, amelyek újságírók védelméről rendelkeznek a fegyveres konfliktusokban. A világszervezet vezető testülete 2006-ban és 2015-ben fogadott el erről szóló dokumentumokat, miután különösen az iraki és a szíriai konfliktusokban egyre több újságíró vesztette életét.

A sajtó munkatársai ellen elkövetett támadásokat szigorúan tiltja a nemzetközi jog

- húzta alá Christian Mihr, az MSF ügyvezető igazgatója.

Az RSF-nek a világ államait sajtószabadság szempontjából rangsoroló listáján Törökország jelenleg a 157., míg Szíria a 174. helyen kullog az utolsók között a 180 helyezettel bíró lajstromon. A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A hadműveletet erős nemzetközi bírálatok érték.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink