Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-15 06:10:00

A vártnál sokkal nagyobb szavazataránnyal nyert Orbán Viktor szövetségese Lengyelországban

A vártnál is jobb eredményt ért el a kormányzó Jog és Igazságosság párt a vasárnapi parlamenti választásokon Lengyelországban. A liberális ellenzék pedig az előre-jelzettekhez képest rosszabbul szerepelt. Elemzők szerint elsősorban a jóléti intézkedéseknek köszönhető a nemzeti konzervatív párt sikere.

A vártnál sokkal nagyobb szavazataránnyal nyert Orbán Viktor szövetségese Lengyelországban
Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke

Visszaszámlálás az eredményközlésig, majd ujjongás… Aztán pedig Jaroslaw Kaczynski éltetése. Ilyen légkörben zajlott a kormányzó Jog és Igazságosság eredményvárója, amelyen a pártelnök kihirdette a győzelmet a vasárnapi parlamenti választások után, de egyben a jövőbe is tekintett.

„Lehet, hogy az előttünk álló négy év nehezebb lesz, mint amit a hátunk mögött hagytunk. Mindenkit meg kell győznünk arról, hogy amit teszünk, az jó, valóságos és felelősségteljes” – fogalmazott Jaroslaw Kaczynski, a kormányzópárt elnöke, annak tudatában, hogy a nemzeti konzervatív párt a vártnál is jobb eredményt ért el.

Az ellenzéki Polgári Koalíció, amely a Polgári Platformból és kisebb liberális pártokból áll, második helyen végzett, a vártnál kisebb szavazataránnyal. A párt miniszterelnök-jelöltje szerint véget kell vetni a megosztó politizálásnak.

„Az emberek együttműködést szeretnének, mi pedig meg akarjuk mutatni, hogy felül tudunk kerekedni a hazánkban tapasztalható megosztottságon” – fogalmazott Malgorzata Kidawa, volt parlamenti elnök.

Négy év után ismét lesz baloldali erő a lengyel törvényhozásban, miután újra bejutott a baloldali pártszövetség.

A Jog és Igazságosság úgy értékeli: erős mandátumot kapott arra, hogy folytassa a Brüsszelből sokat bírált reformjait.

Például az igazságügyi rendszer, a média, a bank- és energiaszektor átalakítását.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink