Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-11 17:27:00

Török offenzíva: Több száz halott, tízezrek menekültek el

Már több száz halálos áldozata van a szíriai kurdok elleni török offenzívának, és tízezrek menekültek el az otthonaikból. A törökök azt állítják, biztonsági zónát akarnak kialakítani, hogy hazatelepítsék a szíriai menekülteket, de sokak szerint csak meg akarják akadályozni, hogy a kurdok saját államot kiáltsanak ki.

Harmadik napja bombázzák a törökök a szíriai kurdokat. A hadseregen kívül bevetették ellenük a szíriai lázadókat is, akik „Allah nagy” kiáltással indultak harcba. A török hadügy-minisztérium szerint eddig 277 kurd fegyverest öltek meg, közülük 49-et múlt éjjel.

„Ennél a háznál éppen gyerekek játszottak, amikor becsapódott egy akna. A robbanásban meghalt egy kisfiú, egy kislány pedig elvesztette a lábát” – mondta egy szíriai kurd férfi.

A szíriai válaszcsapásokban már heten meghaltak, köztük egy 9 hónapos szír kislány. A török külügyminiszter azt mondta, szolidaritást várnak a NATO-tól, a szövetség főtitkára viszont önmérsékletre szólította fel Törökországot és aggodalmát fejezte ki az offenzíva kapcsán.

„A közös ellenség az Iszlám Állam. Pár éve még nagy területet uralt Szíriában és Irakban, de közösen felszabadítottuk az ott élők millióit. Mindezt nem veszélyeztethetjük, és nem hagyhatjuk megszökni a terroristákat” – fogalmazott Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár.

„Több mint 70 ezer szíriai hagyta el az otthonát a harcok miatt. Mi napi szinten követjük az eseményeket, hogy tudjuk, hogyan segíthetjük élelmiszerrel a rászorulókat” – fejtette ki Herve Verhossel, a Világélelmezési Program szóvivője.

A szíriai kurdok a damaszkuszi és a washingtoni kormánynak is kapóra jöttek az Iszlám Állam elleni harcban. A szír vezetés viszont rosszalja az autonómiatörekvésüket, Donald Trump pedig nemrég elrendelte az amerikai csapatkivonásokat, amivel többek szerint elárulta a kurdokat.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink