Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-10 13:01:00

Hallei gyilkosságok: a „kisebb halak” átsiklanak a titkosszolgálatokon

Az új-zélandi gyilkost másolhatta az a fiatalember, aki két embert halálát okozta Halléban – erről beszélt a biztonságpolitikai szakértő az ATV Start című műsorban. Tarjányi Péter azt is elmondta, hogy a titkosszolgálatok erőforrásai is végesek, így a „kisebb halak” tulajdonképpen kicsúszhatnak a kezeik közül.

Hallei gyilkosságok: a „kisebb halak” átsiklanak a titkosszolgálatokon

Egy 27 éves német férfi a hallei lövöldöző – ezt jelentette be több hírportál is szerda este. A beszámolók szerint a neonáciként jellemezhető elkövető élőben közvetítette az eseményeket, pont úgy, ahogyan azt az új-zélandi tömeggyilkos tette. Mint ismert, fegyveresek rohamozták meg a hallei zsinagógát a zsidóság legszentebb ünnepén, Jóm Kippur napján. A biztonsági intézkedések miatt nem tudtak behatolni, az utcán kezdtek el lőni a járókelőkre.

Két embert lelőttek. Egy támadó elmenekült, egy gyanúsítottat pedig őrizetbe vettek.

Tarjányi Péter szerint, miközben terroristákra és csoportokra koncentrálnak a terrorelhárító- és biztonsági szervek, addig egy másoló merénylővel nem tudnak mit kezdeni. „Másoló” alatt azt értette a biztonságpolitikai szakértő, hogy a német elkövető a kamerával az új-zélandi gyilkosságot igyekezett lemodellezni.

Bár egyre nehezebb a fegyverbeszerzés, az Egyesült Államokban és Európában is működnek az illegális fegyverkereskedési szervezetek és „óriási mennyiségű fegyver van ma a világban”. Megismételte, hogy nem szervezett támadásról volt szó, a terrorelhárítás szakmai szervezeteinek is végesek a forrásai. Hozzátette: az elmúlt négy-öt évben – gondoljunk Franciaországba, Belgiumra vagy Nagy-Britanniára – arra kellett helyezni a hangsúlyt, hogy az Iszlám Állam szervezett csoportjai legyenek felderítve.

Tarjányi szerint fura lesz, amit mond, de a „kisebb halak” át tudnak siklani, ez az igazság.

Majd hozzátette azt is, hogy a deviáns viselkedésű emberek ma már azt is tudhatják, hogy mit figyelnek a titkosszolgálatok, aminek köszönhetően visszatérhetnek a régebbi módszerekhez. Ennek egyik példája, hogy nem interneten böngésznek, hanem könyvekből készülnek fel.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink