Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-10 12:45:00

Több gyerek is meghalt már a török offenzívában

Több gyerek is meghalt már a török offenzívában. A török hadsereg a szárazföldön is megindította a hadműveleteket Szíriában. A katonai egységek néhány órával a légi támadások után indultak meg az ország északi részében. A szíriai kurdok szerint civilek is meghaltak a légicsapások következtében. Törökország hivatalosan egy biztonsági övezetet akar létrehozni, és ide telepítenék a szíriai menekülteket. Az Európai Unió a hadművelet miatt újabb migrációs hullámtól tart.

Már kedd este látni lehetett a török offenzíva előkészületeit, amikor teherautókon szállították a páncélozott járműveket a szíriai határra.

A török légi csapások is intenzívvé váltak, de ez látszólag nem rémisztette meg a civil lakosságot, pedig ők is veszélybe kerültek.

Hivatalos közlések szerint a török elnök telefonon adta ki a parancsot a szíriai offenzíva elindítására.

Recep Tayyip Erdogan mikroblogján közölte, hogy a szíriai hadsereggel közösen hajtanak végre műveletet Szíria északi részén a kurd erők és az Iszlám Állam terroristái ellen. A cél megakadályozni azt, hogy terrorfolyosó jöjjön létre Törökország déli határainál – fogalmazott Erdogan.

Ankara biztonsági zónát akar létrehozni, ahová át tudnák helyezni a Törökországban lévő több mint három és fél millió szíriai menekült jelentős részét.

Az amerikai elnök a hétvégén folytatott telefonbeszélgetést török hivatali kollégájával. Donald Trump ez után jelentette be, hogy kivonják az amerikai erőket Észak-Szíriából.

A kurdok úgy látják, hogy amerikai szövetségeseik hátba szúrták őket.

„Felszólítjuk az emberi jogi szervezeteket, az Európai Uniót és az ENSZ-t, hogy akadályozzák meg a török támadást. Mindenki, aki nem száll vele szembe, az támogatja a törököket” – mondta a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők szóvivője.

A kurdok három napos általános mozgósítást rendeltek el Északkelet-Szíriában.

Az amerikai elnököt saját táborából is sokan bírálták a csapatkivonás miatt. Donald Trump később azzal fenyegetett, hogy elpusztítja a török gazdaságot, ha a török hadsereg túlzásokba bocsátkozna Észak-Szíriában.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink