Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-10 21:50:00

A szíriai kormány elutasítja a párbeszédet a kurd milíciákkal

A szíriai kormány elutasítja a párbeszédet az amerikai támogatást élvező kurd milíciákkal - jelentette ki csütörtökön Faiszál al-Makdad külügyminiszter-helyettes.

A szíriai kormány elutasítja a párbeszédet a kurd milíciákkal

A kurd fegyveres csoportok, amelyek ellen Törökország offenzívát indított Szíria északkeleti részében, Makdad szerint "hazaárulást követtek el". Mint mondta, a kurdok szeparatista célkitűzései adtak ürügyet Törökországnak Szíria szuverenitásának megsértéséhez.

Makdad elsősorban a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciára utalt, amelyet Washington az utóbbi években - Törökország folyamatos bírálata ellenére - kiképzett és modern fegyverekkel látott el az Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott harcában. A YPG adja egyben gerincét a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd ernyőszervezetnek is.

Makdad szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem kezdhet tárgyalásokat a kurd vezetésű erőkkel, mert "ezek bűncselekményeket követtek el Szíria ellen, és hazaárulókká váltak".

"Nem folytathatunk semmilyen párbeszédet vagy tárgyalást olyanokkal, akik külföldi erők markában vannak. (...) Washington ügynökei nem vethetik meg lábukat Szíria területén" - hangsúlyozta a diplomata.

Az AP amerikai hírügynökség szerdai jelentése szerint a kurd ernyőszervezet azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, Aszad szövetségeséhez: segítsen tető alá hozni tárgyalásokat a szíriai kormánnyal.

A kurd vezetés szerdai közleményében pozitívan reagált azokra a moszkvai felhívásokra, amelyek arra ösztönzik a kurdokat és a szír kormányt, hogy tárgyalások útján rendezzék nézeteltéréseiket. Az egyik kurd parancsnok azt a lehetőséget is felvetette, hogy átengednének bizonyos területeket a szíriai kormányerőknek.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban a kormányerők és az YPG sohasem harcoltak egymással, sőt bizonyos fokú együttműködés is jellemző volt viszonyukra, ugyanakkor Damaszkusz nem nézi jó szemmel a kurdok autonómiatörekvéseit. Korábban a rezsim azzal fenyegette meg a kurdokat, hogy katonai erőt vet be ellenük, ha nem engedik a központi hatalom visszaállítását területeik felett.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink