Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-09 07:49:00

EP-elnök: nem történt előrelépés a londoni Brexit-tárgyaláson - jöhet a megállapodás nélküli kilépés?

Nem történt előrelépés a Nagy-Britannia uniós kiválásának (Brexit) feltételeiről folytatott keddi tárgyaláson - közölte David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután Boris Johnson brit kormányfővel találkozott Londonban.

EP-elnök: nem történt előrelépés a londoni Brexit-tárgyaláson - jöhet a megállapodás nélküli kilépés?
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

Sassoli szerint mindössze homályos válaszokat kapott Johnsontól arra vonatkozóan, hogy miként képzeli el az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti nyílt határ megőrzését a Brexitet követően. Egyben sürgette a brit miniszterelnököt, hogy következő alkalommal komoly javaslatokkal álljon elő.

"Azzal a szilárd reménnyel jöttem ide, hogy olyan javaslatokat fogok hallani, amelyek a tárgyalásokat előbbre lendítik. Ezzel szemben azt kell megállapítanom, hogy nem történt előrelépés" - olvasható Sassolinak a találkozót követően kiadott közleményében.

"Mi nem fogunk beleegyezni egy olyan egyezségbe, amely aláássa a nagypénteki megállapodást és az ír békefolyamatot, illetve veszélyezteti egységes piacunk integritását" - hangsúlyozta Sassoli.

"Jelen helyzetben a Brexit-megállapodás két alternatívája: a hosszabbítás vagy a megállapodás nélküli Brexit" - mutatott rá az EP elnöke.

Sassoli hozzátette: Johnson beszélgetésük alkalmával megismételte azt az álláspontját, hogy nem fog újabb hosszabbítást kérni az Európai Uniótól.

Sassoli ugyanakkor megjegyezte, hogy az EP hajlandó újabb hosszabbításra, abban az esetben, ha London ezt kérné, és nyomos indokot hozna fel kérése alátámasztására.

A nap folyamán egy brit kormányforrás úgy nyilatkozott, hogy London nem készít új javaslatot a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről, ha a jelenlegi brit javaslatokról nem sikerül egyezségre jutni. A Downing Street tájékoztatása szerint Angela Merkel német kancellár kedden telefonon azt közölte Boris Johnsonnal, hogy a jelenlegi brit javaslatcsomag alapján "rendkívül valószínűtlennek" tartja a megállapodást.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink